Weerstand tegen fietsparkeren binnenstad (video)

Weerstand tegen fietsparkeren binnenstad (video)

Gemeente, Nieuws, Video 0 Comment

Nieuw plan gemeente stuit op diverse bezwaren

Eén van de Kamper hoofdpijndossiers blijft het parkeren van het vervoermiddel waarmee men naar de binnenstad komt. Voor auto’s worden oplossingen bedacht als een parkeerdek in Brunnepe en (geplande) nieuwe parkeerplaatsen op het terrein Bolwerk-Buitenwacht. Voor fietsen worden stallingsruimtes geopperd. Een nieuw plan van de gemeente roept weerstand op.

Fietsparkeerbeleid
Hulpdiensten hebben geconstateerd dat fietsen de toegang tot de binnenstad blokkeren. Vooral in de stegen en smalle straten is dit merkbaar. Nadat zij hierover de noodklok luidden, concludeerde gemeente Kampen dat er nu onvoldoende voorzieningen zijn, waardoor (brom)fietsen her en der neergezet worden.
Daarom gaat de gemeente fietsparkeren invoeren. Door de hele binnenstad zijn er fietsparkeerplaatsen te vinden, herkenbaar aan een bord en witte belijning. Door de situering rondom winkelstraten en uitgaansgelegenheden blijft de afstand hiernaartoe kort, aldus de gemeente.

Uitstel proef
De vakken zijn in eerste instantie voor een jaar ingericht. Eerst wordt gekeken of de fietsparkeerplaatsen op de juiste plaatsen zijn aangelegd. Blijkt dit zo te zijn, dan wordt de huidige witte belijning in het straatwerk opgenomen.
De uitvoering, als ook de start van handhaving, zijn uitgesteld omdat in de huidige crisistijd een uitgebreide voorlichtingscampagne niet mogelijk is. Wel vraagt de gemeente de vakken te gebruiken, als die al aangelegd zijn.

Tegenover de Koornmarkt zijn de auto's verdreven door fietsen.

Opoffering
Om voldoende fietsparkeerplaatsen aan te kunnen leggen, zijn er autoparkeerplaatsen opgeofferd, zoals aan de Burgwal, in de Hofstraatgarage en bij de Koornmarkt. In 2017 werden tijdelijke fietsparkeerplaatsen aangelegd bij de Marktgang (zie onderaan). Die zijn inmiddels vergeven aan auto’s ter compensatie van nieuwe terrassen aan de IJssel (zie onderaan).
Mensen die slecht ter been zijn of aantoonbaar afhankelijk van de fiets, kunnen een ontheffing bij de gemeente aanvragen. Een poging om met andere stoepborden meer doorloop in de Oudestraat te creëren, heeft het niet gered (zie onderaan).

Bezwaren
Een ruime meerderheid van de Kamper gemeenteraad is deze week akkoord gegaan met de proef en er zal nu ook gehandhaafd worden. Verkeerd geparkeerde fietsen worden overgebracht naar het gemeentelijk fietsendepot aan de Zwartendijk.
Alleen de PvdA bleef tegen de proef vanwege de onduidelijkheden. Daarnaast is de genoemde ontheffing in strijd met een inclusieve binnenstad. Monumentenliefhebbers en Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) keren zich om andere reden tegen het plan.

Fietsrekken en een urinoir sieren de muren van de Bovenkerk.

Stadsgezicht
De fietsenstalling tegen de Bovenkerk aan, waar al eerder een urinoir werd geplaatst, zou een Godshuis en topmonument onwaardig zijn. SSK noemt naast de aantasting van het beschermd stadsgezicht nog meer tegenargumenten aan.
Het ontbreken van adequate voorzieningen kunnen voor fietsschade zorgen en bij vallende fietsen kunnen ook spelende kinderen gewond raken. Bovendien zijn de niet aan een ketting vast te leggen fietsen is een makkelijk gegroepeerd doelwit voor dieven.
In onderstaande video wuift wethouder Holtland alle bezwaren weg.

Zie ook:
Extra parkeervakken voor fietsers tijdens vakantieperiode (2017)
Overstekende kelners IJsselkade mogen blijven (2019)
Stoepbord sterft roemloos einde (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x