Bibliotheek levert aan huis voor senioren

Bibliotheek levert aan huis voor senioren

Nieuws 0 Comment

Stichting Welzijn brengt en haalt boeken voor bezorgservice

Veel Kampenaren weten de Bibliotheek te vinden en te bezoeken in de Stadskazerne, waaronder Kampenaren op leeftijd. Voor hen die slecht ter been zijn of om andere redenen de Bibliotheek moeilijk kunnen bezoeken, is er de service Bibliotheek-aan-huis opgezet. Deze gratis dienst is bij een kwart van de senioren bekend. Dit blijkt uit onderzoek dat nog meer feiten boven water brengt. Naast internetten blijkt lezen een favoriete tijdsbesteding te zijn onder senioren.

Blij
Een derde van de ruim 650 ondervraagde senioren zijn blij met de bibliotheek. Ze bezoeken de bibliotheek wel eens en hebben daardoor het gevoel meer onder de mensen te zijn. In mei 2016 verhuisde de bibliotheek naar de Stadskazerne waar meer partijen zijn onder gebracht en daarmee meer bedrijvigheid is. In september 2016 opende de nieuwe bibliotheek aan het Van Heutszplein officieel haar deuren en keerde daarmee na 33 jaar weer terug naar de binnenstad.
In vergelijking tot de vorige locatie aan de Kennedylaan, waarvoor inmiddels een koper op het oog schijnt te zijn, werden de openingstijden verruimd naar bijna zestig uur per week. Verspreid over twee verdiepingen werd de nieuwe bieblocatie ingericht volgens het winkelconcept en verrijkt met een leescafé.

Aanbod
Voor senioren zijn er tal van voorzieningen, zoals luister- en grootletterboeken, computerlessen, leesclubs en informatieve bijeenkomsten. De bibliotheek heeft, naar eigen zeggen, er voor gezorgd dat senioren afgelopen jaar hun kennis verbreed hebben, geld hebben bespaard en zich hebben kunnen ontspannen. Eén citaat uit het onderzoek luidt ”Altijd gezellig om door de boeken te struinen, mensen te ontmoeten en een praatje te maken”.
Het niet nader aangeduide onderzoek van de Bibliotheek onder 655 senioren bevroeg de tijdsbesteding, het bibliotheekbezoek, de behoeften m.b.t. de bibliotheek, het aanbod en belang van de bibliotheek en het ouder worden in het algemeen.

Senioren helpen elkaar om te gaan met de iPad.

Thuisservice
Bibliotheek-aan-huis is bestemd voor iedereen die graag wil blijven lezen maar wegens leeftijd of (tijdelijke) ziekte of beperkingen niet meer naar de Bibliotheek kan gaan. Een medewerk(st)er van Welzijn Kampen komt aan huis om kennis te maken en te informeren naar de persoonlijke wensen op leesgebied.
Vervolgens worden eens in de paar weken door een vaste vrijwillig(st)er (grootletter)-boeken, DVD’s of iets anders thuis gebracht. Aanmelden voor Bibliotheek-aan-huis is gratis voor bibliotheekleden.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de klantenservice van Bibliotheek Kampen op tel.nr. 038-3312101 of per e-mail op klantenservice@BibliotheekKampen.nl. Zo kan lezen favoriet blijven, ook onder senioren.

Meer leesnieuws:
Schoolbibliotheek Meerrijk verrijkt leesklimaat
Vernieuwde Bibliobus toont nieuwste apps en gadgets (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x