Bijengastdocenten gezocht voor basisscholen

Bijengastdocenten gezocht voor basisscholen

Natuur, Nieuws, Regionaal 1 Comment

Bijenbeweging Overijssel stimuleert bescherming van bijen

Jonge kinderen en hun omgeving worden door Bijenbeweging Overijssel graag betrokken bij de bescherming van bijen. Sinds 2019 worden alle basisscholen in Overijssel benaderd. Zij kunnen lesmateriaal bestellen, er worden bollenpakketten en biologisch bloemenzaad opgestuurd én scholen kunnen een gastdocent aanvragen. Daarvoor zoekt de stichting versterking.

Bijengastdocent
„Ben jij net als wij gefascineerd door bijen en andere bestuivers? Vind je het een leuke uitdaging om jouw enthousiasme voor bijen over te brengen op kinderen in het basisonderwijs in jouw omgeving? Dan is bijengastdocent beslist iets voor jou,” aldus Bijenbeweging Overijssel. De bijengastdocenten zijn vrijwilligers die les geven in de klas en in het veld. Daarvoor wordt lesmaterialen aangeboden.
In de eerste helft van september vindt een speciale training plaats van twee maal twee uur. Het eerste deel gaat over de wilde bij, waarbij een ervaringsdeskundige van EIS kenniscentrum voor insecten betrokken is. In het tweede deel van de training komt de didactiek aan bod.
Voor aanmelding en meer informatie is projectleider Angelien Hoppen bereikbaar op Hoppen@NatuurenMilieuOverijssel.nl en 06-55773670. Onderaan staat een verwijzing naar ene verhaal uit de praktijk.

Leerlingen aan het werk.

Bewoners
Verspreid over Overijssel zijn veel mensen aan de slag voor bijen. Sommige mensen zorgen er voor dat hun tuin bijvriendelijker wordt. Anderen gaan met buren aan het werk om een saai plantsoen of speelplek groener en bloemrijker te maken. Er worden bloemenlinten aangelegd en soms nemen mensen het initiatief om een braakliggend (bedrijven)terrein om te toveren tot een bijenidylle.

Bijenbeweging
Bijen hebben het moeilijk in Overijssel en de rest van Nederland. Dat geldt voor honingbijen maar met name ook voor wilde bijen. Bijen zijn een van de meest bedreigde groepen. Ruim de helft van de soorten staan op de Rode Lijst.
Zorgwekkend is vooral de sterke afname van hommels. EIS Kenniscentrum Insecten deed recent onderzoek naar de bijen in Overijssel. Voor zeventien bijensoorten heeft Overijssel een groot landelijk belang. Hierdoor geldt ook een zekere verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van deze soorten in Nederland.

Campagne
In de campagne Scholen voor bijen worden basisscholen gestimuleerd aandacht te geven aan het belang van bijen. Bijen zijn geweldige ambassadeurs voor insecten en biodiversiteit. Het sluit aan bij het kerndoel Oriëntatie op je zelf en de wereld-natuur en techniek (leerdoel 40, 41). In 2019 vond de eerste Scholen voor bijen-campagne plaats. Samen met bijengastdocenten, imkers en NME-centra werden we ruim honderd scholen en duizend leerlingen bereikt in tien gemeenten. De bijengastdocenten hebben samen bijna vijftig lessen gegeven.

Zie ook:
Financiële bijdrage voor ’Bloemen voor bijen’ (maart 2020)
Bijenles, praktijkverhaal (Bijenbeweging Overijssel)
Natuur in Kampen (gedicht)

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
G.van Dijk

Zou maar beginnen om het Verschil uit te leggen tussen Bijen en Wespen! Wij hebben Veel Bijen in de voor- en achtertuin. De omgeving spreekt elk jaar over de hoeveelheid Wespen!

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x