Binnenstadsmanager Kampen tekent voor Zwolle

Binnenstadsmanager Kampen tekent voor Zwolle

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Aukje Grouwstra start over twee weken tevens in Zwolle als binnenstadsmanager

Bijna een jaar geleden werd Auke Grouwstra aangesteld als binnenstadsmanager van Kampen. Voor een vergelijkbare deeltijdfunctie heeft ze nu ook in Zwolle getekend. Ze verwacht beide betrekkingen te kunnen combineren. Conflicterende belangen verwacht ze niet. In Kampen wordt ze meer en meer aangestuurd door de driehoek die het BMK vormt. Ondernemers in het ZwolleFonds zijn haar opdrachtgever bij de Kamper buurgemeente.

Taken
De taken als binnenstadsmanager in Kampen en Zwolle zijn vergelijkbaar. Promotie van de binnenstad door het scheppen van een levendig en vitaal klimaat en zorg voor een schone en veilige omgeving. Hiertoe brengt Grouwstra ondernemers en andere partijen in verbinding met elkaar. Het meeste werk verricht ze achter de schermen maar resultaten zijn wel zichtbaar. Een voorbeeld is de huidige samenwerking van de horeca op de Plantage, wat Grouwstra een belangrijke winst noemt voor de doelen die ze nastreeft.
Na haar aanstelling op 13 maart vorig jaar, heeft ze de eerste maanden gebruikt om de binnenstad te leren kennen en diens cultuur, historie en ondernemersklimaat. Ze werkt verder aan de organisatiestructuur en het organogram die ze heeft opgezet. Ze hoopt in Kampen de praktijk van twee dagen terug te kunnen brengen naar de officiële aanstelling van anderhalve dag. In Zwolle gaat Grouwstra voor 20 uur (twee dagen) aan de slag.

Aukje Grouwstra (rechts) op werkbezoek bij Annemiek Jonker in het Kamper depot.

Samenwerking
Het ZwolleFonds heeft Grouwstra gevraagd voor de rol van binnenstadsmanager. Voor dit samenwerkingsverband van ondernemers uit de horeca, de detailhandel en publieksgerichte ondernemingen gaat ze aan de slag. In Kampen wordt Grouwstra betaald door de gemeente maar het is de bedoeling dat BMK dit overneemt. BMK is ruim een half jaar geleden opgericht vanuit Kampen Marketing. In Binnenstad Management Kampen is de ”gouden driehoek”, zoals Grouwstra het noemt, actief van gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren.
Grouwstra begint op 1 maart in Zwolle. Haar contract in Kampen loopt op 12 maart af en zal naar verwachting verlengd worden. ”Mijn werk in Kampen is nog lang niet af,” volgens de ondernemende dame. Van oorsprong is ze kunstenares en heeft hierin sinds 2001 ook een bedrijfje.
Ze is daarnaast altijd bezig geweest met organisaties en gemeenschapsvorming. In het verleden was ze omgevingsmanager in Den Haag en heeft ze in Zwolle het Bevrijdingsfestival Overijssel mede opgezet. In de tien jaar dat ze als grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar actief was in Zwolle, kwam ze al veel met Kampen en diens inwoners in aanraking.

Versterking
Beide binnensteden kunnen elkaar versterken. Grouwstra ziet geen conflicterende belangen opdoemen. ”Het zijn totaal verschillende steden,” licht de binnenstadsmanager toe in een uitgebreid interview met Kamper Nieuws. ”Zowel Kampen als Zwolle hebben een eigen karakter, een eigen uitstraling en ieder heeft zijn eigen dingen,” zo stelt ze. In Kampen leeft het leegstandsprobleem in de winkelstraten veel meer. Zwolle staat voor een andere opgave.
Waar in Kampen de binnenstad c.q. het winkelgebied ”compacter” gemaakt moet worden, zo speelt voor Zwolle de behoefte om de infrastructuur en het netwerk van de ondernemer uit te bouwen. Grouwstra houdt zich in Kampen samen met de HMO (Herstructurering Maatschappij Overijssel) bezig met de begeleiding van ondernemers aan de Oudestraat die van beneden- naar bovenstrooms verhuizen. Dit is deels een organisch proces waarbij ook de gemeente betrokken is. Wethouder Meijering belde haar al om te feliciteren met haar nieuwe functie.
Het Zwollefonds is een ”biz” dat is opgericht door ondernemers. In plaats van rivaliteit tussen de steden, spreekt ze liever in Hanzetermen. In het Hanzeverbond van weleer zochten de steden elkaar niet op om te strijden maar om samen te werken. Op allerlei niveaus is en blijft dat de missie van binnenstadsmanager Aukje Grouwstra.

Aukje Grouwstra bij de Smaeck van Campen.

Zie ook:
Schatgraven bij gemeente Kampen (vlog 5)
OVK presenteert ”stoepbord” aan haar leden
Bakker Bart viert één jaar heropening

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top