Organist Bazuinkerk koninklijk onderscheiden

Organist Bazuinkerk koninklijk onderscheiden

Kerk, Nieuws 0 Comment

Ale Bleijenburg vijftig jaar verbonden als kerkorganist aan GKv Kampen-Zuid

De dag voor Kerst is er een bijzonder jubileum gevierd in de Bazuinkerk. De ”huisorganist” Ale Bleijenburg ondersteunt al een halve eeuw de erediensten met zijn orgelspel. Daarnaast heeft hij nog meer activiteiten ontplooid, binnen en buiten de kerk. Voor dit alles kwam burgemeester Koelewijn hem na de wekelijkse eredienst benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bleijenburg voelde zich overweldigd.

Kerkelijke activiteiten
Als kerkorganist is Bleijenburg vijftig jaar actief tijdens de erediensten in de Bazuinkerk oftewel de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Kampen-Zuid. De GKv ontstond in augustus 1944 toen een gedeelte van de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk ”het synodale juk” van zich af wierp. Met de toevoeging ”vrijgemaakt” gingen zij verder en de nieuwe gemeente groeide dusdanig dat in april 1999 de Kerken Kampen-Noord (Eudokiakerk) en Kampen-Zuid (Bazuinkerk) werden ingesteld. Bij dit kerkelijke opbouwwerk is Bleijenburg zeer betrokken geweest.
Daarnaast is hij meerdere periodes ouderling geweest en ook enkele jaren voorzitter van de kerkenraad. Tevens is hij voorzitter geweest van de beroepingscommissie en vertrouwenspersoon van de predikant. Na de dienst nam Gerrit Leene het woord namens de kerkenraad en vertelde dat Bleijenburg ook zijn steentje heeft bijgedragen aan het muzikaal onderricht aan docenten en leerkrachten aan de Theologische Universiteit Kampen.

Ale Bleijenburg spreekt een woord van dank uit.

Koninklijk onderscheiden
In de dienst stond psalm 150 centraal waarin opgeroepen wordt God te loven met alles wat geluid maakt. Bleijenburg speelde daarop in met zijn opmerking niet alleen overweldigd te zijn maar er ook ”geen fluit vanaf te hebben geweten.” Psalm 150 was toepasselijk gekozen aangezien je zo ongeveer alle in de psalm genoemde instrumenten wel uit een orgel kunt halen. Maar in de psalm worden niet alleen maar muzikale instrumenten genoemd, zoals dominee Beute fijntjes opmerkte. Bij aanvang van de dienst had Beute al verteld dat de dienst natuurlijk ter ere van God zou zijn maar deze keer ook wel voor Ale Bleijenburg.
Leene vertelde met een knipoog hoe de kerkenraad zich had afgevraagd aandacht van de media te krijgen voor het jubileum. Daarop verscheen burgemeester Koelewijn die vertelde dat ”het Zijne Majesteit de Koning behaagd had….”. Hij loofde Bleijenburg met de woorden dat we hem mogen scharen in het rijtje van befaamde Kamper organisten. Koelewijn gaf de vrouw van Bleijenburg een grote bos bloemen nadat hij de hoofdrolspeler het edelmetaal had opgespeld waarmee Beijenburg benoemd werd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ale Bleijenburg en zijn vrouw krijgen bloemen van Bort Koelewijn.

Verootmoedigingsdienst
Ale Bleijenburg is ook buiten de kerk actief geweest. Hij heeft zeven jaar zitting gehad in het bestuur van De Mirt, waarvan drie jaar als penningmeester. De Mirt is een basisschool aan de Rolklaver voor Gereformeerd vrijgemaakt onderwijs die deel uitmaakt van Florion. Die vereniging voor gereformeerd primair onderwijs is dit jaar uit een fusie ontstaan. Als dirigent heeft Bleijenburg voor zes koren gestaan.
Maar zijn hart ligt allereerst bij de kerk. Bleijenburg heeft deelgenomen aan de besprekingen met de Nederlands Gereformeerde Kerk. Afgelopen zomer vond er een verootmoedigingsdienst waarbij op hetzelfde tijdstip een kanselruil plaats vond. De dominee van de NGK ging voor in de Bazuinkerk terwijl de dominee van de GKv voorging in de Nieuwe Kerk. Zo was na vijftig jaar de cirkel rond. Vorige maand besloten de (landelijke) kerkgenootschappen NGK en GKv in de Nieuwe Kerk officieel samen op weg te gaan naar een nieuwe kerkgemeenschap (zie onderaan). Ale Bleijenburg ondersteunt en begeleidt dat proces. In woord, daad of natuurlijk op het orgel. Met sinds vandaag een koninklijk lintje op de revers.

Burgemeester Koelewijn spreekt jubilerend organist Bleijenburg toe.

Zie ook:
Gebroken kerkelijk huwelijk wordt hersteld
Psalm 150 (NBV)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x