Bloemenpracht geplant in Stadspark

Bloemenpracht geplant in Stadspark

Natuur, Nieuws 0 Comment

Honderden bollen geplant voor opsiering in voorjaar


Het is nog volop herfst. Maar het Stadspark is al voorbereid op de lente. De plantsoenendienst heeft honderden bloembollen gezaaid die in de lente een bloemenzee beloven te worden. Een enkel geplant bolgewas is een herfstbloeier. Als de natuur meewerkt, kunnen we die nog bewonderen voordat de winter invalt, zoals in de heemtuin al het geval is. Æbe Poutsma, huishovenier van gemeente Kampen, was er druk mee.

Diversiteit
Op een grote, open ruimte nabij de Cellebroederspoort heeft Poutsma verspreid de bloembollen in de grond gestopt, tussen het talrijke herfstgebladerte. In totaal zijn het er zo’n 1200 stuks maar de bloembollen zijn heel klein. Poutsma heeft onder andere gekozen voor de scilla fritillaria (kievitsbloem) en de eranthis hyemalis (winterakoniet), die in de winter en vroege lente al kan bloeien en dan opvalt met zijn gele bloemen. De geplante sativus is een herfstbloeiende saffraan. In de heemtuin, waarvan Poutsma de beheerder is, staat die in volle bloei. Tijdens het planten wordt Æbe Poutsma aangesproken door een vrouw die klaagt over de verdwenen prullenbak even verderop. ”Ik blijf niet aan het opruimen,” stelt ze waarop haar het dilemma wordt uitgelegd tussen openbare prullenbakken om de omgeving schoon te houden en het misbruik daarvan door het dumpen van huisvuil.

Met de Cellebroederspoort op de achtergrond is Æbe Poutsma druk doende de bloembollen te planten.

Hanzedagen
Het bloemenperk bij de Broederpoort, dat tijdens de Hanzedagen het Stadspark opsierde, was aangelegd door Van der Weerd uit Grafhorst (zie onderaan) en Poutsma heeft het deels onderhouden. Na de Hanzedagen heeft het nog lang na mogen bloeien maar met het invallen van de herfst, enkele weken geleden, is het perk definitief opgeruimd en is de grond teruggegeven aan het Stadspark om weer tot gras te worden. De bloembollen die nu geplant zijn, zijn vorstbestendig, als ze in de grond al last krijgen van vorst, en zouden begin komend jaar moeten uitkomen. Ook voor de plantsoendienst geldt: Regeren is vooruitzien. Speciaal voor de buitenlandse gasten had Poutsma voor de Hanzedagen een Perzisch kruisplantje geplant. Deze onschuldige bodembedekker heeft een bekende geur die buitenlanders volgens de clichés met Nederland associëren. Van de Cellebroederspoort tot de Broederpoort hing voor de oplettende bezoeker tijdens de Hanzedagen een sterke wietgeur.

Zie ook:
Hanzekoorts slaat over naar Stadspark
Visuele vervuiling voor korte duur verminderd

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x