BOCK-campagne van start zonder Kampen (video)

BOCK-campagne van start zonder Kampen (video)

Gemeente, Nieuws, Regionaal, Video 0 Comment

Kamper carbidschutters hebben eigen gewoontes en gebruiken

De campagne voor de Bewust Oplettende Carbid Knaller is weer begonnen. Steeds meer overheden en ondernemers doen mee. Gemeente Kampen niet omdat de campagne niet aansluit op de situatie in Kampen. Houthandel Buijert uit IJsselmuiden doet echter wel mee. De ondernemer wil de schutters de mogelijkheid bieden om als BOCK verantwoord met de melkbus te schieten. En om de traditie voor de volgende generaties veilig te stellen.

BOCK
Vijf jaar geleden werd de eerste BOCK-campagne opgezet die zich richt op de noordelijke provincies waar carbid schieten een traditie is. Vanaf het begin werd de start gegeven bij boer Otten in Fluitendiep, naast Hoogeveen. Elk jaar richt de campagne zich op een ander aspect. Zoals vorig jaar het motto was Een echte BOCK heeft ballen (om niet met een deksel maar met een bal te schieten) zo staat dit jaar gehoorbescherming centraal met de leus Een echte BOCK heeft doppen op.
Bij de aftrap hoort ook een wedstrijdje tussen de vier noordelijke provincies. Namens Overijssel deed wethouder Alwin Mussche van gemeente Staphorst mee die de bal 65m ver weg schoot. Daarmee eindigde hij op de laatste plaats. Drenthe behield de beker door hun bal maar liefst 295m ver te schieten.
Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, overhandigde de wisselbokaal aan de deelnemende locoburgemeester van Hoogeveen. Die gemeente heeft aan boer Bert Otten in het dorp Fluitendiep een permanente vergunning verleend voor melkbusschieten voor voorlichtingsdoeleinden.

Vier provincies namen het tegen elkaar op in een carbidschietwedstrijd.

Buijert
In Nederland zijn slechts drie verkopers van carbid met een vergunning, waaronder Houthandel Buijert in IJsselmuiden. Bram Buijert begon de verkoop achttien jaar geleden samen met zijn vader Arty en zijn broer Daan. De onbekendheid ermee voor de gemeente maakte van de vergunningsprocedure een lange weg.
Bram staat helemaal achter de campagne, al wil hij het niemand opleggen. Wel draagt hij graag bij aan veilig schieten en hij ziet heel graag dat de traditie in stand blijft. Precies de doelen van de campagne. Daaraan doet ook het Brandwondencentrum in Groningen mee en dat trok hem definitief over de streep.
Achteraan in de Ondernemersstraat op Spoorlanden is Buijert nog open op vrijdag tot 17u, zaterdag en maandag van 8u00 tot 20u00 en op Oudejaarsdag van 8u00 tot 15u00. Naast carbid heeft hij ook de nodige beschermingsmiddelen zoals oordopjes en veiligheidsbrillen. Voor de schutters zelf èn de omstanders.

Bram Buijert is één van de weinige legale carbidverkopers.

Kampen
Voorgaande twee jaren richtte de campagne zich op het schieten met een bal. In Kampen wordt echter geschoten met een deksel waaraan een kledingstuk zit. Daarom ziet de gemeente af van deelname. Bovendien zouden de kosten flink oplopen bij het uitdelen van, dit jaar, gehoorbeschermers. ”Onze schutters” zo meldt een woordvoerder, ”gebruiken toch wel gehoorbescherming.” Net zoals de schutters bekend zijn bij de instanties waarmee het campagnedoel om de schutters te leren kennen, ook vervalt.
Gemeente Kampen organiseert al jaren bijeenkomsten voor de schutters en anderszins betrokken inwoners. De wijkagenten kennen hun pappenheimers. Om de sterke traditie, met name in Brunnepe, te illustreren, vond de overdracht van de wijkagent enkele jaren geleden op de melkbus plaats (zie onderaan).
De gedoogperiode om in te schieten, begint Derde Kerstdag, elke avond van 19u tot 22u op drie aangewezen plekken in Brunnepe. Een regulering om de overlast te beperken en de traditie te behouden. Of regels die stiekem steeds meer aangetrokken worden en de traditie op het spel zetten volgens sceptici. Met of zonder bal en doppen.

Mooi Wark speelt hun campagnenummer over de BOCK.

Voor de campagne heeft Mooi Wark dit jaar een nummer gemaakt. Bij de aftrap in Fluitenberg speelden ze het nummer en werd meteen de videoclip opgenomen (zie onderaan).

Zie ook:
Wijkagent draagt op de melkbus Brunnepe over (2015)
Carbidvierdaagse Brunnepe verloopt naar wens (2017)
Wie is de BOCK bij de buren? (2018 – video)Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x