Wie is de BOCK bij de buren? (video)

Wie is de BOCK bij de buren? (video)

Nieuws, Regionaal, Video 0 Comment

Campagne veilig carbidschieten niet aan Kampen besteed

In Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis wordt campagne gevoerd voor veilig carbidschieten. Gemeente Kampen volgt haar buurgemeente Zwartewaterland niet. Kampen heeft haar eigen gewoontes. De BOCK (Bewust Oplettende Carbid Knaller) heeft in Kampen een andere invulling. De campagne legt dit jaar de nadruk op het gebruik van een bal bij carbidschieten, wat in Zwartewaterland al jaren gemeengoed is. Zo niet in Kampen.

BOCK-campagne
De campagne ’Wie is de BOCK’ wordt voor de vierde maal gehouden. Eind 2015 werd de campagne opgezet op initiatief van Brandwondencentrum Groningen, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe. Vier veiligheidsregio’s in Noord- en Oost Nederland nemen deel. Onder de meer dan vijftig gemeentes heeft zich dit jaar ook Zwartewaterland geschaard nu haar Veiligheidsregio IJsselland eveneens deelneemt aan de campagne.
De BOCK-campagne wil een bijdrage leveren om de traditie van carbidschieten op een leuke en veilige wijze in stand te houden. De ‘Bewust Oplettende Carbid Knaller’ is de persoon binnen de groep die aandacht heeft voor de veiligheid bij en rondom de traditie van carbidschieten. De BOCK kent de vijf veiligheidstips van de BOCK-campagne en zorgt voor een goede toepassing daarvan.

In Genemuiden concentreren zich de carbidschutters op het Havenplein.

Kamper aanpak
In Kampen wordt al jaren een gedoogbeleid gevoerd in Brunnepe, waar tussen Kerst en Nieuwjaar ’s avonds tussen zeven en tien uur mag worden ”ingeschoten”. Op Oudejaarsdag zelf was carbidschieten officieel overal toegestaan maar dat is dit jaar gewijzigd. In een drukbezochte raadsvergadering enkele weken geleden werd het beleid omgezet naar ”aangewezen plekken”. Na een veel ondertekende petitie van de carbidschutters werd dit aantal plekken bijna verdubbeld. Verder liet de gemeenteraad de fundamentele beleidswijziging zonder één woord passeren.
Voor elke aangewezen plek moet één contactpersoon bij de gemeente bekend zijn en op die manier wordt er een alternatief voor de BOCK geboden.

Jongerenwerker Martin Grouve deelt samen met Mariëlle Sallomons de BOCK-ballen uit.

Schietgewoontes
De BOCK-campagne vraagt aandacht voor voorbereiding, bescherming, ontsteking en EHBO. Dit jaar wordt de nadruk gelegd op het gebruik van goed materiaal zoals het schieten met een bal. Ofschoon dit al jaren gebruikelijk is in Zwartewaterland, is dat nu officieel in de APV verplicht gesteld. Gemeente Zwartewaterland laat weten dat er ”helaas nog steeds (ernstige) ongelukken bij het carbidschieten door het schieten met een deksel”.
Een woordvoerder van gemeente Kampen licht desgevraagd toe dat ”de manier van carbidschieten volgens de BOCK-campagne niet aansluit bij de gewoontes in Kampen waar geschoten wordt met een (melkbus)deksel waaraan een kledingstuk bevestigd is.” Bovendien ”wordt er via jongerenwerk en bijeenkomsten met de burgemeester veel aandacht besteed aan veiligheid.” Burgemeester Koelewijn laat zelf in onderstaande video zien hoe je veilig met en op de melkbus schiet. De speciale BOCK-ballen die op Oudejaarsdag, en eerder, werden uitgedeeld door jongerenwerkers in Zwartewaterland, hoeven de gemeentegrens niet over.

Zie ook:
Carbidvierdaagse Brunnepe verloopt naar wens
Carbidoorkondes uitgereikt aan jeugd

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x