Muzikale boekpresentatie Henk Jans Enzovoorts

Muzikale boekpresentatie Henk Jans Enzovoorts

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Blue Music biedt regelmatig podium aan Kamper artistiek talent

 

Kamper kleinkunstkunstenaar Henk Jans heeft afgelopen zaterdagnamiddag een boek gepresenteerd met liedteksten en pentekeningen van zijn hand. Liedteksten zijn allereerst geschreven voor vertolking dus nam Jans zijn gitaar, zijn mondharmonica en een slagwerker mee naar platenzaak Blue Music die volgestroomd was met publiek. ’s Morgens had Jans mensen opgewarmd en uitgenodigd bij een politiek debat aan de andere kant van de Oudestraat.

Verluchtigend moment tijdens een Politiek Café in de Stadskazerne.

Het was een slimme zet om de muzikale omlijsting te verzorgen bij het politiek debat dat zaterdagmorgen plaats vond in de Stadskazerne. Tussen de debatrondes gaf discussieleider Wim Schluter de microfoon aan Henk Jans en percussionist Herco Herweijer. Iedereen werd uitgenodigd voor de boekpresentatie later op de dag verderop aan de Oudestraat. Voor menige burgemeester en fotograaf in de zaal was Jans nog onbekend. Hij heeft dan ook een lange pauze met schrijven gehouden nadat hij daarmee rond 1985 begonnen was, zoals uitgebreid beschreven in een eerder artikel (zie onderaan).

Twee studiegenoten van de Kunstacademie, die speciaal voor de presentatie naar Blue Music gekomen waren, herinnerden zich dat ze zich verbaasden hoe Jans in hun studietijd zat te schilderen met stevige muziek op een flink volume. De muziek die Jans nu zelf maakt, kan nog steeds stevig zijn, zoals op zijn CD met complete bandbegeleiding te horen is. In Blue Music hield hij het echter bescheiden. Een hond, die in het publiek zat, spitste zijn oren toen Jans zong over zijn vriendin die een hond heeft.

Henk Jans & Herco Herweijer

Dat nummer ontbreekt helaas op de website maar andere voorbeelden zijn daar wel te bekijken en te beluisteren (zie onderaan). Na een aantal nummers gespeeld te hebben, vertelde Jans over zijn boek Henk Jans Enzovoorts, waarin hij 150 liedteksten verzameld heeft en daarbij 50 pentekeningen heeft gemaakt. Op aandringen van winkeleigenaar Geert Bloupot volgden nog enkele toegiften waarna het samenzijn in de volle muziekspeciaalzaak werd afgesloten met een signeersessie en een drankje. Blue Music biedt regelmatig podium aan CD- of boekpresentaties en heeft een neus voor Kamper talent.

Aan de lange lijst van onder andere Want Want, Bertolf, Geert Leurink en dichter Vincent Corjanus kan nu de herrezen Henk Jans worden toegevoegd. Zijn Nederlandstalige liedjes zijn het beluisteren alleszins waard. In de videoclip onderaan zingt hij over ene Marieke maar zijn onderwerpen beperken zich volstrekt niet tot vrouwen, liefde of Kampen. De thema’s variëren sterk en zijn vaak doorspekt met bescheiden droge humor. Volledige begeleiding door een band is af te raden. In een setting zoals bij Blue Music komen de scherpe teksten en het fijne gitaarspel het meest tot zijn recht. Met zijn boek en met Herco Herwijer op percussie laat Henk Jans lezen en horen waarin kleinkunst groots kan zijn.

Henk Jans signeert zijn zojuist gepresenteerde boek.

Zie ook:
Meer over en van Henk Jans
Eerdere presentaties bij Blue Music

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x