Avicultura publiceert nieuw naslagwerk over kippenziekten (video)
Natuur, Nieuws, Regionaal, Video 22 november 2022, 0 CommentOmvangrijk boek Hans Ringnalda gepresenteerd tijdens symposium op Kampereiland
Zalencentrum ’Ons Erf’ op Kampereiland stroomde zaterdag 19 november vol met kippenliefhebbers. Tijdens een forum over dierenziekten werd het nieuwe boek ’Kippen… ziekten en aandoeningen’ van Hans Ringnalda gepresenteerd. Meerdere dierenartsen, die meegeschreven hebben, waren aanwezig. Bart-Jan Oplaat speelde in zijn betoog op de actualiteit in want vogelgriep speelt weer op. Het werd een leerzame middag waarin het nieuwe, lijvige naslagwerk centraal stond.
Rijk geschakeerd
Van hobbyhouders tot professionele fokkers meldden zich aan de deur van het ontmoetingscentrum op Kampereiland. Voor die locatie was gekozen om ”parkeerstress in het centrum van Kampen” te vermijden. Dat was één van de vele kwinkslagen in de inleiding van Hans Ringnalda. De schrijver zelf moest verstek laten gaan door een onfortuinlijke val in zijn huis. Jos Veenendaal nam als goede vriend van Ringnalda de honneurs uitstekend waar. Bart-Jan Oplaat was uitgenodigd als voorzitter van de Vakbond Voor Pluimveehouders.
Vanuit het DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe namen de dierenartsen Robbert van Drie, Elena Groot, Teus Kreuger en Elise Reuvers deel aan het symposium en de discussie. Zij hebben meegeschreven aan het boek zoals nog meer betrokken kippenliefhebbers en -kenners. Zo is het boek ook door talloze bijdragen rijk geïllustreerd, van luchtige cartoons tot onprettige autopsiefoto’s. Havens Pluimveevoeders heeft als sponsor bijgedragen aan het boek en een vertegenwoordiger gaf een dikke pluim aan Ringnalda – letterlijk, op een ijsmuts.
Rijk gedocumenteerd
Aan Lodewijk, de zoon van Hans Ringnalda, was de eer om het eerste exemplaar van het boek te overhandigen. Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) was verhinderd dus nam Bart-Jan Oplaat het in ontvangst. ’Kippen… ziekten en aandoeningen’ is in feite een vervolg op de uitgave ’Kippenziekten & aandoeningen’ van vier jaar geleden dat op grote interesse stuitte.
Het nieuwe boek is aangevuld met nieuwe informatie en nieuwe inzichten met dank aan vele kenners en liefhebbers die hebben meegewerkt. Het naslagwerk is gegroeid van 200 pagina’s en 160 foto’s naar 500 pagina’s en 750 foto’s. Het is een bont geheel geworden waar toch een duidelijke structuur is aangebracht. Na een algemene introductie over de kip, de haan, de lichaamsbouw, de voeding en de omgeving volgen een aantal aandoeningen en ziekten die uitgediept worden.
Kreuger vertelde hoe hij in zijn loopbaan als dierenarts de grote veranderingen heeft meegemaakt en gezien op het gebied van kippen en gevogelte. Zowel in (professionele) benadering van kippen als de groei van zowel kennis op kippengebied als het aantal dat in Nederland rondscharrelt – of juist geen ruimte krijgt om te scharrelen. De video onderaan toont een kort fragment.
Rijke problematiek
Vanzelfsprekend komt het meest bekende en ingrijpende verschijnsel vogelgroep ook ter sprake. Juist dezer dagen zijn er verspreid over het land enkele lokale vervoersverboden ingesteld. Oplaat ging daar indringend op in en riep op om vooral je kippen tegen vogelgriep te vaccineren. Dat is sinds januari toegestaan volgens de Europese diergezondheidswet.
In de discussie met het publiek, dat hoorbaar deels tot uit België afkomstig was, komt ook ter sprake hoe het virus zich niet aan grenzen houdt. Oplaat benadrukte hoe de toename van waterrijke gebieden in Nederland beter gestopt kan worden om vogelgriepverspreiding tegen te gaan.
Naast deze zware kost kwam tijdens het symposium ook luchtige kost ter sprake, zoals ook in het gepresenteerde ’Kippen… ziekten en aandoeningen’. De evolutie heeft zijn werk gedaan en de natuur blijkt ingenieus te zijn. Want waarom wordt een haan niet doof van zijn eigen gekraai?
Zie ook:
• Hanzeshow gaat toch door ondanks vogelgriep (2017)
• Koninklijke Erepenning overhandigd aan jubilerend HKSV (2018)
• Kinderboerderij vervolgt met kippenlease 2.0 (2015)
• Kukel zet carrière voort als knuffelhaan (2017)