Boer & Zn Diervoeders verhuist naar nieuwbouw centraal op Haatland

Boer & Zn Diervoeders verhuist naar nieuwbouw centraal op Haatland

Nieuws, Zakelijk 0 Comment

Plannen en vergunningen definitief – volgende week start bouw nieuw pand


Dierenspeciaalzaak Firma Boer aan de Constructieweg verhuist van de periferie van industrieterrein Haatland naar de centraal gelegen Ambachtstraat. Bij het plein van de Karwei en de vertrokken Welkoop zal Weever Bouw een nieuw pand realiseren naar de eisen van deze tijd, oftewel duurzaam en energieneutraal. Onder de naam Diertotaal biedt familie Boer een groot assortiment aan voor dieren van klein tot groot. Maar ook worden nog steeds de meststoffen verkocht waar alles eigenlijk mee begon.

Het huidige pand van Boer & Zn Diervoeders aan de Constructieweg.

De plannen waren allang klaar maar de bezwaarperiode vroeg nog twee maanden geduld en enige spanning. Vandaag loopt die periode af en Weever Bouw is meteen begonnen de bouwgrond te draineren. Het nieuwe pand zal een vloeroppervlakte krijgen van 2000m2 waarvan 1660m2 winkeloppervlak. De opslagruimte wordt kleiner maar daartoe biedt het grotere winkeloppervlak ook mogelijkheden. Het gehele dak wordt bedekt met zonnepanelen, in totaal 740 stuks, en alle verlichting zal uit LED bestaan. Er wordt alleen FSC-hout gebruikt in het nieuwe pand en er zullen 10 tot 13 aardwarmtebronnen worden geslagen. De overcapaciteit aan energie wordt teruggegeven aan het net. ”Dat is althans op dit moment de bedoeling,” schetst Jan-Rein Boer. In de jaren ’90 is hij een vennootschap begonnen met zijn broer Albert die de zaak in de jaren ’80 overnam van zijn vader, Jan Boer sr. De zoon van Albert heet ook weer Jan en is in 1994 als derde partner toegetreden tot de vennootschap. Diertotaal krijgt als post- en afleveradres Gildestraat 4 en is waarschijnlijk de eerste energieneutrale dierenspeciaalzaak van Nederland.

Een maquette van het nieuw te bouwen pand van Boer & Zn Diervoeders aan de Ambachtstraat op Haatland.

Kamper wortels
De verre voorloper van de huidige onderneming is de molen van de familie Sleurink die in de 19e eeuw in de Molendwarsstraat stond. Toen deze afgebroken werd, verhuisde de graanmaalderij naar de Prinsenstraat. Daar ontstond een handel in meelmengsels (premixen) dat veevoer werd. In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd overgegaan op hard veevoer. In die periode ging de onderneming in feite over van een producerend bedrijf in een handelsbedrijf. In 1948 nam Ab Boer de zaak over van de familie Sleurink en op 36-jarige leeftijd volgde Jan Boer sr. zijn vader Ab op. Langzaamaan breidde het assortiment uit van veevoeders naar diervoeders en meer. Over de familie Sleurink heeft Kees Schilder nog een boekje geschreven. Deze Kamper amateurhistoricus kreeg in april de zilveren legpenning voor zijn noeste arbeid.
In 1989 verhuisde Firma Boer naar de Constructieweg en nu volgt een nieuwe verhuizing om in te kunnen spelen op de veranderende markt en wensen van de klant. Bovendien zit het nieuwe pand dichter bij andere winkels en gemakkelijker bereikbaar vanaf bijvoorbeeld winkelcentrum Hanzeplein. Het duurzame karakter van het nieuwe pand maakt de cirkel eigenlijk rond. Gestart als een onderneming die draaide op natuurlijke bronnen (windenergie) draait generaties en eeuwen later de nieuwe zaak ook weer geheel op natuurlijke bronnen – aardwarmte en zonne-energie. Het milieu vaart er wel bij evenals de dieren met de producten van Fa. A. Boer & Zn. Diervoeders en Meststoffen.

Jan-Rein Boer belt met de notaris bij de bouwgrond voor zijn nieuwe pand.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top