Massale bomenkappen ”voor veiligheid”

Massale bomenkappen ”voor veiligheid”

Gemeente, Natuur, Nieuws 1 Comment

Provincie en gemeente kappen honderden bomen langs Frieseweg en in Stadspark

Langs de doorgaande weg over Kampereiland worden 220 populieren gekapt. De provincie wil daarmee de verkeersveiligheid van de Frieseweg verbeteren. Ook neemt ze daarmee een voorschot op groot onderhoud. Datzelfde is al gaande in het Kamper Stadspark. In het kader van veiligheid en groot onderhoud hebben daar al tientallen bomen het loodje gelegd. Een enkele boom ontsnapt aan de kaalslag.

Kampereiland
De Frieseweg oftewel de N765 valt onder provinciaal beheer. Provincie Overijssel gaat in week 12 en 13 de populieren aan beide zijden van de weg kappen tussen de Noorderrandweg en de Ramspolbrug. Hiermee wordt vooruit gelopen op het groot onderhoud aan de N765 in het najaar.
Volgens de provincie wordt met de massale bomenkap de verkeersveiligheid verbeterd. ”Met grote regelmaat,” meldt de provincie, ”zijn er de afgelopen jaren takken afgebroken.” Bovendien ”zijn de populieren zo oud dat ze vervangen moeten worden.” De kap en nieuwe aanplant vinden plaats in overleg met gemeente Kampen.

Veel gekapte populieren langs de Frieseweg blijken uitgehold te zijn.

Bestemming
Het hout van de gekapte populieren krijgt deels een nieuwe bestemming binnen de provincie, bijvoorbeeld als vogelhuisjes, bijenhotels en picknickbanken en -tafels. De takken en het hout wat niet geschikt is voor hergebruik wordt versnipperd.
In het recente verleden deed GroenLinks een oproep om ”bomen een tweede leven te gunnen” (zie onderaan). Hanjo IJkhout gunde het hout van de oude Stadsbrugpalen een tweede leven en maakt(e) er gebruiksvoorwerpen van (zie onderaan).
Zodra het groot onderhoud aan de N765 voltooid is, zal herplant plaats vinden. De precieze invulling, soort bomen en locatie zijn nog niet bekend.

Massale bomenkap in het Stadspark als onderhoud en uit veiligheid.

Stadspark
De kaalslag langs de Frieseweg is de tweede in een maand tijd binnen gemeente Kampen. Al weken vindt er massale bomenkap plaats in het Stadspark. Ook daar gelden groot onderhoud en veiligheid als reden. Maar tevens speelt de herinrichting van het plantsoen een rol. Hiervoor neemt de gemeente vijf jaar de tijd. Dit proces is vorig jaar begonnen met de sloop van het oude zwembad. Nu wordt vervolgd met de natuur.
In het Stadspark sneuvelen naast populieren ook berken, elzen, essen en iepen. Het grootste deel van de bomen en struiken wordt gekapt. Alles is stuk voor stuk nagelopen.
De gelukkigen die mogen blijven zijn gemarkeerd met rood-wit lint. Soms komen ze daarmee in het midden van een kale vlakte te staan maar ze staan er nog. Zolang de veiligheid het toelaat.

Een eenzame overlever van de massale bomenkap in het Stadspark.

Zie ook:
”Gun bomen een tweede leven”
Eerste Stadsbankje overhandigd aan Isala Delta

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
FS

Ik hou een paar jaar bij hoe gemeenten met de natuur omgaan. Kampen heb ik al meerdere jaren als meest natuuronvriendelijke gemeente van Nederland genoteerd staan. Bomen omhakken (en nu ook twee monumentale Zwarte Populieren!) helpt niet om die positie te verbeteren.

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x