Bomenkamp bij Vischrookerij door Mateboer blijkt illegaal

Bomenkamp bij Vischrookerij door Mateboer blijkt illegaal

Gemeente, Natuur, Nieuws 0 Comment

Gemeentelijk onderzoek na melding Bomenmeldpunt afgerond

Maanden nadat de melding binnen kwam, heeft de gemeente geconstateerd dat projectontwikkelaar Mateboer vergunning had moeten aanvragen voor de bomenkap bij de Vischrookerij. Mateboer had de bomen als bosschages ingeschat die ooit uit één boom zijn ontsproten. Er geldt een herplantplicht voor het bedrijf dat bouwactiviteiten uitvoert en ontwikkelt op meerdere plaatsen in Brunnepe.

Illegaal
In november berichtte De Brug over de bomenkap (zie onderaan). Het Bomenmeldpunt ontdekte de kap de volgende dag en maakte per ommegaande melding bij de gemeente. Die had maanden nodig om te onderzoeken of er kapvergunning benodigd was en zoja, of die was aangevraagd.
Bij navraag eind februari naar de stand van zaken, meldde een woordvoerder dat ”we vastgesteld hebben dat voor het kappen van de bomen een vergunning nodig was. Dat betekent dat hier sprake is van een herplantplicht.” Een overleg met Mateboer hierover stond in de planning, aldus de woordvoerder, en de berekening van de herplantplicht wordt daarna uitgevoerd. Dat kan vervolgens meegenomen worden bij de aanleg van groen in het gebied.

De "bosschages" waren ontstaan uit deze boom.

Parkeergarage
Mateboer reageerde in november dat er geen vergunning noodzakelijk zou zijn voor ”het verwijderen van de bosschages”. De ”bosschages” stonden op de plek stonden waar de parkeergarage van de vierde woontoren gebouwd wordt. Deze grenst aan de Vischrookerij waar Mateboer een vijfde woontoren had gepland. Daar heeft de Hoge Raad echter een stokje voor gestoken.
Over de compensatie hiervoor, die Mateboer van de gemeente verlangt, wordt nog gesproken. Volgens wethouder Van der Sluis is de gemeente ”in voortdurend overleg met Mateboer”. Er spelen meer pijnpunten. De plannen aan de Bovenhavenstraat roepen weerstand op. Tegen de in aanbouw zijn de appartementen aan de Veerweg blijven omwonenden strijden. Ofschoon de karakteristieke panden al gesloopt zijn nadat de gemeenteraad de projectontwikkelaar geen strobreed in de weg legde. De bomen hadden echter niet rücksichtslos gekapt mogen worden.

Zie ook:
Bomenkap naast Vischrookerij door Mateboer BV in onderzoek bij gemeente (2022)
Massale bomenkappen ”voor veiligheid” (2019)
Kap zonlicht werende eiken Europa Allee gestart (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x