Bomenstichting introduceert<br>’Bomen van de Ereklasse’

Bomenstichting introduceert
’Bomen van de Ereklasse’

Natuur, Nieuws 0 Comment

Oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Overijssel bekend


De Bomenstichting heeft de ‘Bomen van de Ereklasse’ geïntroduceerd. De oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland krijgen daarin een plaats. Deze ‘toppers’ zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Iedere maand wordt een provinciale ‘top tien’ bekend gemaakt. Na Friesland, Groningen en Drenthe is deze maand Overijssel aan de beurt.

Rijk landschap
Provincie Overijssel kent een gevarieerd landschap en een grote rijkdom aan bomen. Belangrijke perioden uit de geschiedenis zijn terug te vinden in streeknamen van oude bomen, zoals de Kozakkeneik in Delden en de Kozakkenlinde in Diepenveen. Op de Fleringer Es diende de Kroezeboom tijdens de reformatie als verzamelplaats voor katholieke kerkdiensten in de open lucht. Als criteria gelden schoonheid, omvang, soort, een ‘bijzonder verhaal’ enzovoorts. Ook is het belangrijk dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. Op deze manier vraagt de Bomenstichting aandacht voor de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.

Op Kampereiland is door de Bomenstichting een kastanjeboom aangemerkt als monumentale boom.

Geschiedenis Bomenstichting
Als belangenorganisatie is de Bomenstichting in 1970 opgericht. Ze zet zich in voor behoud van bomen in de stad en op het platteland. De stichting is gevestigd in Amsterdam en werkt met een netwerk van vrijwilligers verspreid over het hele land die lokaal voor bomen opkomen. Internationaal werd de Bomenstichting bekend door haar redding van de Anne Frankboom in het centrum van Amsterdam. Vanuit het zolderraam van haar onderduikadres in Amsterdam keek Anne Frank uit op de witte paardenkastanje, zoals die ook bij de Broederpoort staat..

Top 10 mist Kampen
In gemeente Kampen staan diverse bomen die opgenomen zijn in het Landelijk Register van Monumentale Bomen, zoals de kastanjeboom hierboven en de Goudes bij de Kennedylaan hieronder. In de top 10 komen ze echter niet voor. Op de eerste plaats staat de hiervoor genoemde Kroezeboom op de Fleringer Es. De gehele top 10 staat met foto en toelichting op de website van de Bomenstichting (zie hieronder).

Een goudes in het Stadspark is aangemerkt als monumentale boom door de Bomenstichting.

Meer bomennieuws:
Top 10 bomen van Overijssel
Moeraseiken Europa Allee mogen gekapt| (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x