Wegbezuinigde borstelmachine keert terug

Wegbezuinigde borstelmachine keert terug

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Extra budget voor onkruidbestrijding op verharding

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college naar oplossingen gezocht om te komen tot verbetering van beheer en onderhoud van straten, wegen en pleinen. Voor het benodigde materiaal en menskracht wordt de raad verzocht om eenmalig een bedrag van €156.000 beschikbaar te stellen dat volgend jaar structureel in de begroting moet worden opgenomen. Hiermee wordt ene bezuiniging uit 2019 teniet gedaan.

Beeldkwaliteitsniveau
In 2019 is vanwege de tekorten in het sociaal domein fors bezuinigd op het beheer van de openbare
ruimte, waaronder de bestrijding van onkruid op verhardingen. Door deze bezuiniging wordt het gevraagde beeldkwaliteitsniveau (basis in de wijken en hoog in de binnenstad) op onderdelen niet meer gehaald. Dit is door de diverse raadsfracties geconstateerd.
Ook in de beleving van bewoners is het onderhoud niet goed. Dit blijkt uit de vele meldingen over
onkruid op verhardingen. De eind oktober gehouden schouw van de openbare ruimte geeft weliswaar nog gemiddeld een score van basisniveau aan maar als de schouw, zoals gebruikelijk, begin september was gehouden zou de gemiddelde uitslag laag zijn geweest.

Onkruidbestrijding op verharding.

Onderhoudsniveau
Om op het gewenste onderhoudsniveau te komen en te blijven wordt de aanschaf van een extra machine nodig geacht plus twee extra medewerkers en een voertuig voor transport van medewerkers met klein materieel. Met dit materieel en menskracht zal de openbare ruimte vaker schoon geborsteld worden. De kosten worden geraamd op €156.000.
De (extra) bestrijding van onkruid op verhardingen wordt zo snel mogelijk ter hand genomen. Voor dit jaar wordt bekeken of het materieel snel genoeg kan worden aangeschaft of dat inhuur moet plaatsvinden.

Alternatieven
In het verleden zijn diverse alternatieven voor onkruidbestrijding onderzocht (zie onderaan). Wethouder Jan Peter van der Sluis geeft aan dat dat geen soelaas bood. De milieuwinst ten opzichte van de milieudruk, zoals CO2-emissie, was soms ook twijfelachtig.
De gemeente tekent wel aan dat onkruidgroei op verhardingen ook afhankelijk is van de weersomstandigheden. Door de klimaatverandering zullen hoge temperaturen en veel vochtigheid vaker voorkomen, hetgeen erg bevorderlijk is voor de groei van alle groen.

Zie ook:
Bestrijding onkruid voortaan met heet water (2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x