Botenloods op Koggewerf in gebruik genomen (video)

Botenloods op Koggewerf in gebruik genomen (video)

Achtergrond, Nieuws, Video 0 Comment

Kamper Botters en Roeisloepen verwelkomen nieuwe werkplek van harte

Op weg naar een Maritiem Erfgoed Centrum is een volgende stap gezet. De botenloods op de Koggewerf is gereed en in gebruik genomen. Terwijl in 2017 de start van de bouw uitbundig werd gevierd, is de loods nu in alle stilte in gebruik genomen. De verenigingen van de Kamper Botters en de Roeisloepen hebben hun intrek genomen en zijn volop bezig aan het werk gegaan. Gevrijwaard van barre weersomstandigheden.

Dynamische werf
In het voortslepende proces om de Koggewerf bij de Kamper Buitenhaven te transformeren tot een Maritiem Erfgoed Centrum (zie onderaan), was één van de onderdelen de realisatie van een botenloods. Onderhoud aan boten en nieuwbouw van schepen maakt een werf dynamisch, aldus het college van burgemeester en wethouders in 2017. Om dat aantrekkelijker te maken, besloot het college een botenloods en hellingbaan te realiseren.
Zelfwerkzaamheid van de stichtingen op de Koggewerf moest de kosten drukken maar dat bleek niet realistisch ondanks een uitgesproken bereidwilligheid van de stichtingen. Met een aangepaste begroting werden de plannen voort gezet. Op 13 april 2017 werd de omgevingsvergunning verleend waarna op 2 december de bouw van de botenloods startte. Dit gebeurde met de nodige feestelijkheden (zie onderaan). In alle stilte hebben twee stichtingen hun intrek genomen in de loods.

Eén van de roeisloepen in de nieuwe botenloods op de Koggewerf bij de Kamper Buitenhaven.

Onderhoud en reparatie
Stichting tot behoud van Kamper Botters en Stichting Roeisloep ’Stad Kampen’ hebben hun schepen in de loods gestald voor onderhoud en reparatie. In onderstaande videoreportage vertellen, namens de Kamper Botters, voorzitter Dirk-Jan Felix en Job Jager hoe blij ze zijn met de loods. Roeisloepvoorzitter Hendrik Spek was in het buitenland ten tijde van de reportage.

De Kamper Kogge gaat vooralsnog geen gebruik maken van de loods. Het feit dat de andere twee stichtingen samen de loods gebruiken, geeft ook een impuls aan de samenwerking en het onderlinge contact, zo vertellen Felix en Jager. Het onderhoud en reparatie hebben ook baat bij de verbeterde werkomstandigheden door bijvoorbeeld de lijm die nu fatsoenlijk kan drogen.

Job Jager onderhoudt één van 'zijn' botters in de nieuwe botenloods.

Ontwikkeling horeca
De plannen voor de horeca op de Koggewerf, waarover Kamper Nieuw in november berichtte (zie onderaan), zijn volop in ontwikkeling. Twee partijen hebben volgens de laatste berichten interesse getoond. De zegsman van één van die twee geeft aan dat er vooruitgang wordt geboekt met de plannen maar ”door een aantal externe factoren duurt het langer dan gedacht”. De architect zou momenteel bezig zijn ”de plannen aan te scherpen”.

De botenloods is gereed maar de afwerking laat nog te wensen over. Dat moet nog gebeuren, evenals de aanleg van de botenhelling. Wellicht wordt dat opgepakt als de weersomstandigheden zich verbeteren. Daarvan zijn Felix en Jager niet meer afhankelijk. Tot hun grote blijdschap.

Zie ook:
Start bouw botenloods markeert volgende fase ontwikkeling Koggewerf
Twee kandidaten melden zich voor horeca op Koggewerf
Gemeenteraad bijgepraat over transformatie Koggewerf

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x