Bouw Reevedorp kan over anderhalf jaar starten

Bouw Reevedorp kan over anderhalf jaar starten

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Concrete voorbereidingen gestart met bouwrijp maken grond

Samen met de ontwikkelaar en de aannemer heeft wethouder Holtland maandagmorgen het startsein gegeven voor de eerste concrete stappen om Dorp Reeve te gaan bouwen, gelegen aan het Reevediep. Deze nieuwe rivierarm van de IJssel plus bijbehorende klimaatdijk zijn de aanleiding om dit deel van de IJsseldelta grondig te transformeren.

Gebiedsontwikkeling
Het plan IJsseldelta-Zuid voorziet in een integrale gebiedsontwikkeling van Kampen in combinatie met hoogwaterbescherming. Uit veiligheidsoverwegingen, zo luidt de officiële lezing, is het Reevediep aangelegd plus een klimaatdijk. Ten noorden van het Reevediep is ruimte voor woningbouw ontstaan die nodig zou zijn om de bevolkingsgroei op te vangen. Over deze vermeende noodzaak en de aantasting van natuur en landschap is jarenlang gestreden (zie onderaan).
Uiteindelijk heeft de Raad van State op 24 december 2019 het bestemmingsplan onherroepelijk vastgesteld en groen licht gegeven voor de bouw van het Reevedorp. In aanvang mogen er 600 woningen komen die verdeeld zijn in de clusters dorpskern, eiland en klimaatdijk.

Ploegam-projectmanager Aart-Jan van 't Oever, wethouder Albert Holtland, Ploegam-directeur Chris Ploegmakers en BPD-directeur Niels Bossink (v.l.n.r.).

Werkzaamheden
Als symbolische starthandeling overhandigde wethouder Holtland een schep aan Niels Bossink, regiodirecteur van BPD (Bouwfonds Property Development) en een schep aan Chris Ploegmakers, directeur bij Ploegam. Deze aannemer heeft een vestiging in Heerde waarmee Holtland een geforceerde link legde met plaatselijke werkgelegenheid.
Volgens Holtland is de belangstelling voor het Reevedorp ”overweldigend” en hebben via de website al meer dan 1600 mensen belangstelling getoond. Ploegam gaat eerst aan de slag met het bouwrijk maken van de grond (afgraven, ophogen en voorbelasten).
Ploegam gaat de eerste deelgebieden in Reeve ontgraven van klei en veen. Daarna komt er op de bouwgrond extra zand, opdat de grond kan inklinken en verdichten. Het benodigde zand is afkomstig uit het zanddepot dat op de klimaatdijk is aangelegd. Tenslotte zal Ploegam enkele watergangen graven.

Albert Holtland toont de tekeningen van het te bouwen Dorp Reeve.

Verkoop
Als het bouwrijp maken van de grond volgens planning over een jaar gereed is, kunnen de kavels uitgegeven worden waarna de bouw kan starten. Als eerste drie deelgebieden in Reeve, die in de verkoop gaan, gaat het om een gedeelte van de dorpskern, het eiland en het eerste cluster op de klimaatdijk.
Holtland sprak over een ”heuglijke en historische” dag en de aanbesteding was meegevallen.
Volgens Aart-Jan van ‘t Oever, projectmanager bij aannemer Ploegam, hebben verschillende medewerkers op het project hun wortels in Kampen liggen, waaronder hijzelf. Hij kijkt uit naar een prettige samenwerking met de VOF Reeve-Kampen. De overhandigde scheppen staan symbool voor het tijdelijk overdragen van Reeve aan Ploegam. Deze aannemer gaat het komende jaar het gebied op zijn kop zetten, letterlijk en figuurlijk.

Zie ook:
Groen licht voor Reevedorp (treurgedicht)
Kampen komt tegemoet aan bezwaren uit Oldebroek
Plan Reeve is ”wensdenken” en ”volksverlakkerij”

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x