EO maakt TV-opnames in en met Kampen voor ’Nederland Zingt’

EO maakt TV-opnames in en met Kampen voor ’Nederland Zingt’

Nieuws 0 Comment

Uitzending vanuit Bovenkerk eind oktober op televisie

De Bovenkerk was woensdagavond tot de nok toe gevuld. Naast drie koren en veel bezoekers liepen er veel cameramensen en andere omroepmedewerkers rond. De Evangelische Omroep maakte opnames voor het bekende programma ’Nederland Zingt’ dat zowel op TV als radio wordt uitgezonden. Bij de deur heette ds. Van der Veer iedereen welkom. De volgens menigeen prachtige verlichte Bovenkerk deed niet onder voor een sfeervolle concertzaal.

Vaste prik
”De Bovenkerk is vaste prik voor dit programma”, vertelt ds. Van der Veer. De vroegere voorzitter van de EO is tegenwoordig niet meer bij elke opname aanwezig maar deze ”thuiswedsstrijd” kon hij niet laten schieten. Hij is al lange tijd predikant bij de CGK in Zwolle en presenteert nog enkele programma’s bij de EO. ’Nederland Zingt’ is begin jaren negentig ontstaan en Van der Veer heeft het programma jarenlang gepresenteerd. Tegenwoordig presenteert Mirjam Bouwman het programma op NPO2 en Ron Stoeltie op Radio 5. Bouwman loopt druk op en neer tussen technici, programmamedewerkers en TV-camera’s. Vanaf zeven uur stroomt de kerk vol met publiek dat meteen meegenomen wordt in repetities en opnametesten.

Eén van de drie koren die meewerkten aan de TV-opnames voor 'Nederland Zingt' in de Bovenkerk.

Koren en liederen
Deze avond werken drie koren mee, te weten het Groot Reformatiekoor o.l.v. Martin Zonneberg, The Psalm Project en het Kamerkoor Ars Musica o.l.v. Patrick van der Linden. Als eerste lied wordt ”Wees mijn verlangen”(Opw. 520) gezongen door Maria den Hertog (sopraan) samen met de goed gevulde Bovenkerk. Met en naast de koren is er veel samenzang en eveneens gezamenlijk wordt er geëindigd met ”Dankt dankt nu allen God” (Gez. 44:1-3). Van der Veer licht toe dat de avond in twee integrale uitzendingen op TV zal komen. Fragmenten kunnen later ook in andere uitzendingen voorkomen want de twee enorme vrachtwagens buiten, en vele andere wagens van medewerkers, komen niet voor zomaar een klein, éénmalig uit te zenden gebeuren. Rond etenstijd liep er een grote stoet medewerkers naar Margaretha om daar te dineren.

Vrienden en reizen
Rondom ’Nederland Zingt’ zijn veel activiteiten ontstaan. Woensdagmiddag zijn er al opnames geweest voor en met de ’De Vrienden van Nederland Zingt’. Op de reizen naar het buitenland, waar het programma ook veel bekeken wordt, gaan veel mensen mee. ”Zelf ben ik twee keer naar Nederlanders in Canada geweest”, vertelt Van der Veer, ”en ook bijvoorbeeld de reizen naar Israël zijn populair.” In het buitenland worden dan meerdere kerken bezocht waar zangoptredens plaats vinden. Na het kunstproject ’Dissolving Views’ (zie onderaan) was dit het tweede grote project in de Bovenkerk sinds het een evenementlocatie is geworden (zie onderaan). Als vanouds klonken nu weer religieuze liederen door het monumentale kerkgebouw, zij het niet op hele noten. De eerste van de twee integrale uitzendingen staat gepland op zaterdag 28 oktober om 19u15. Dan kan heel Nederland horen of ze in Kampen kunnen zingen.

Tussen het publiek hebben de muzikanten zich opgesteld bij de opnames voor 'Nederland Zingt'.

Zie ook:
Dissolving Views levert groots en kleurrijk doek op (3D video)
Kamper kerkelijk landschap volop in verandering

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x