Strenge vorst brengt dieren buiten in het nauw (video)

Strenge vorst brengt dieren buiten in het nauw (video)

Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Vogelgroep Kampen luidt noodklok voor eten en drinkwater

Een aantal dierenorganisaties hebben gezamenlijk een brandbrief gestuurd naar gemeenten en provincies om hen te wijzen op hun zorgplicht voor dieren. Door de aanhoudende strenge vorst kunnen veel dieren niet meer aan eten en drinkwater komen. Vogelgroep Kampen wijst bij monde van Willemien van de Stouwe op de vogels in Kampen die hulp nodig hebben. Iedereen kan dieren in nood melden via de Facebookpagina van Vogelgroep Kampen.

Noodzaak
„Een vogel kan tijdens een koude nacht 10 procent van zijn lichaamsgewicht verliezen,” is één van de voorbeelden die in de brandbrief worden geschetst. Comité Dierennoodhulp, Animal Earth, Ganzenbescherming Nederland, Akka’s Ganzenparadijs, Dierenrechten Alliantie, Fauna4Life, Rechten voor al wat leeft, Diervriendelijk Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme luiden de noodklok.
Het is noodzakelijk dat gemeenten en provincies met spoed maatregelen treffen om de dieren deze koude periode door te helpen. Zo dienen er wakken gemaakt te worden op plekken waar watervogels zich ophouden in open water. Watervogels moeten zich verschillende keren per dag baden om vervolgens hun verenkleed in te vetten.
Als dat niet mogelijk is, raakt hun verenkleed lek en zijn ze niet meer bestand tegen de kou. Gemeenten dienen voor voerplaatsen met granen, fruit en groente te zorgen. Indien er een voerverbod in een gemeente geldt, dient dit tijdens deze vorstperiode opgeheven te worden.

Afschot
Aan zowel gemeenten als provincies is dringend verzocht om ervoor te zorgen dat het afschot in het kader van populatiebeheer of schadebestrijding tijdens deze extreem koude dagen gestaakt wordt. Voor ditzelfde in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben deze organisaties ook een brandbrief ontvangen.
In de brandbrief is tevens dringend verzocht om de in de natuurgebieden gehouden dieren, zoals Schotse Hooglanders, konikpaarden en waterbuffels (met voornaamste doel begrazing van het gebied) tijdens strenge vorst dagelijks bij te voeren en van drinkwater te voorzien.
Tenslotte is ook Free Nature aangeschreven. Zij heeft landelijk in natuurgebieden gehouden dieren ingezet als levende grasmaaimachines. Een deel daarvan eindigt bij de slacht en wordt verkocht als zogenaamd wildernisvlees.

Ganzen in het Kamper Stadspark

Kampen
Vanuit de gemeente zetten Æbe Poutsma en Jan Pol hun beste beentje voor door wakken in het ijs te slaan en hooi te verspreiden. Voor Van der Stouwe en haar Vogelgroepsgenoten heeft de gemeente twee grote containers met voer klaarstaan die ze kunnen halen voor de watervogel. Zij vraagt mensen vooral om in hun eigen buurt goed op te letten. Misschien kunnen ze helpen met het open houden van de wakken en zelf in de tuin de vogels te voeren.”
In april vorig jaar vroeg Van der Stouwe in een videoreportage hulp voor eenden- en zwanenjongen in het Stadspark (zie onderaan). Zij heeft samen met andere vogelliefhebsters een aantal jaar geleden Vogelgroep Kampen en omstreken opgericht. Zij merkten dat de Dierenambulance soms niet komt voor wilde dieren. De zorgplicht is er echter niet minder om.

Laatste nieuws
Inmiddels hebben veel mensen laten weten te willen helpen, meldt Willemien. De weerstations melden dat vanaf zondag de dooi inzet en de winter afloopt.

Zie ook:
Hulp voor eenden- en zwanenjongen in Stadspark (video)
Facebookpagina Vogelgroep Kampen en omstreken
Hulp gevraagd om nestschade bij maaien te voorkomen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x