Bremanbankje aan de IJssel herinnert aan oud-wethouder

Bremanbankje aan de IJssel herinnert aan oud-wethouder

Gemeente, Nieuws, Politiek 0 Comment

”Een prachtig uitzicht had onze vader het gevonden”

Aan de IJsselkade ter hoogte van de voormalige synagoge is een nieuw bankje geplaatst. Geschonken door de familie van oud-wethouder Harman Breman. Een bordje op de leuning vertelt dat hij wethouder in Kampen was van 1994 tot 2006. Zijn ’opvolger’ sprak vanmorgen bij het bankje de schenkers. Zijn kinderen hebben met het bankje een tastbare herinnering aan hun vader, die enkele bijzondere wapenfeiten voor Kampen op zijn naam heeft staan.

Stadsbrug
Eén van die wapenfeiten is de huidige Stadsbrug waar Harman Breman zich hard voor had gemaakt. Zoals ook het ontmoetingscentrum ’Ons Erf’ op Kampereiland. „Voor onze vader draaide het om ontmoeting en om mensen,” vertelt zijn dochter Sandra (55). „Zelfs op zijn ziektebed zorgde hij nog voor verbinding tussen mensen.” Breman stierf 1 juli vorig jaar op 80-jarige leeftijd. Zijn kinderen, waarvan Martijn niet aanwezig was, zochten een manier om hun vader gepast te herinneren.
Ze benaderden de gemeente die welwillend meewerkte in de persoon van Henk Kramer. Die kwam ook naar de kade evenals Bremans ex-vrouw Tonny Zweers. Zij heeft de politieke loopbaan van haar man altijd ondersteund. Breman was eerst acht jaar raadslid voor het CDA, werd toen wethouder en kon door de herindeling een derde periode aanblijven. Van origine was hij gymleraar maar ”zijn passie lag in de politiek”, vertelt zijn ex-vrouw die nog in Kampen woont en in de Sportraad. Berthold (57) en Sandra (55) wonen inmiddels in Zutphen en Amersfoort.

Het 'Bremanbankje' herinnert aan oud-wethouder Harman Breman.

Uitzicht
De gouden wielen van de Stadsbrug vond Breman prachtig evenals de opening door minister Maij-Weggen in november 1999. „Sowieso is de Kamper Stadsbrug iconisch,” aldus Sandra, „omdat het bovendien een liggende brug is.” Volgens Berthold vond zijn vader ”Kampen het mooiste rivieruitzicht hebben – op St. Petersburg na”. De twee kinderen stemmen daarmee in maar roemen ook het rivierzicht van Lübeck.
Wethouder Erik Faber overhandigde de nazaten een grote bos tulpen. Hij vond het mooi om ”zo’n betrokken wethouder” te eren. De huidige wethouder merkte fijntjes op dat het doorgaans ”harder werken is dan het lijkt om iets gedaan te krijgen”. Met zijn portefeuille Openbare Ruimte noemt Faber zich min of meer een opvolger van Breman.
De plaats van het bankje op de stoep aan de IJssel voor de synagoge, vindt Sandra ook prachtig. Haar vader was een gelovig man, merkte ze op. Dochterlief raakte bijna ontroerd aan de boorden van de IJssel. Als korte anekdote vertelt ze tenslotte hoe recent het bankje ondergesneeuwd was. ”En vervolgens had iemand Harman in de sneeuw geschreven!”

Zie ook:
Groot onderhoud Stadsbrug Kampen (2018)
Bocht na Stadsbrug blijft aandachtspunt (2019)
Dijkverbetering ingeluid bij Ons Erf (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x