Bruggenbouwer van mei:<br>Hanjo IJkhout

Bruggenbouwer van mei:
Hanjo IJkhout

Nieuws 2 Comments

Verbinder tussen mens en natuur

 

 
Na een kleine maand in wijkcentrum Reyersdam gestaan te hebben, werd de Bruggenbouwersbokaal in de eerste week van mei weer doorgegeven. Caroline Temink en Yvonne Hofman waren daarvoor naar kinderboerderij Cantecleer gegaan. De beheerder daarvan mag zich namelijk voor de komende vier weken de trotse bezitter noemen van de bokaal, als erkenning voor zijn bruggen bouwen. Hanjo IJkhout legt verbinding tussen mens en natuur.

Natuurspeelplaats

Stichting Present Kampen kreeg van haar landelijke moederorganisatie de bokaal als waarderingsprijs en besloot deze beurtelings door te geven aan verbindende Kampenaren (zie onderaan). Opvallend veel viel de naam van Hanjo IJkhout als het om activiteiten in het Stadspark gaat. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat daar ”zijn” kinderboerderij Cantecleer en de Natuurspeelplaats gesitueerd zijn. Beide zijn mede door IJkhout geïnitieerd en tot stand gekomen, dankzij de bruggen die hij weet te slaan tussen mensen.

Seniorentuintjes

IJkhout was van oorsprong werkzaam in de jeugdzorg en dat is nog steeds te zien in zijn houding naar, en omgang met, kinderen. Hij weet ze te verbinden met de natuur evenals hun ouders en grootouders. Begin jaren tachtig belandde hij in Kampen waar hij in 1985 aan de Buitenbroeksweg een kinderboerderij opzette. In 1997 kwam kinderboerderij Cantecleer naar haar huidige plek aan de Buitensingel in het Stadspark. Zijn pioniersrol kon hij vervullen met dank aan een groep mensen die hij om zich heen had verzameld en wat zijn bruggenbouwercapaciteiten onderstreept. Datzelfde geldt voor de Natuurspeelplaats die sinds een paar jaar schittert tussen Cantecleer en ’t Ukien. Op de Natuurspeelplaats kunnen kinderen onbezorgd ravotten in en met de natuur. De (groot)ouders pikken dat plezier en die ontspanning vanzelf ook op.

Cantecleer

Daarnaast worden op de kinderboerderij talloze andere initiatieven ondernomen, zoals pannenkoeken bakken, spelen op de hooizolder en voor senioren zijn er bijvoorbeeld groentetuintjes aangelegd die ze zelf onderhouden en de vruchten van plukken. Alles bij elkaar teveel activiteiten om op te noemen maar overduidelijk voor Stichting Present Kampen redenen in overvloed om Hanjo IJkhout tot bruggenbouwer van de maand mei uit te roepen. Bij het bakhuisje vond de overhandiging van de Bruggenbouwersbokaal plaats, waarbij zijn vrouw Betty (vierde van rechts op bovenstaande foto) natuurlijk niet mocht ontbreken evenals zijn rechterhand Gert Brijder (zesde van rechts).

Bruggenbouwersbokaal

Zie ook:
Stichting Present Kampen op reis met bokaal als Bruggenbouwer
Kinderboerderij Cantecleer

Subscribe
Abonneren op
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Mister M
3 jaren geleden

Mooi wark.

Cato
Cato
3 jaren geleden

Prachtig werk in Kampen

Back to Top

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x