Brunneper Luther bepleit Noorderkerk

Brunneper Luther bepleit Noorderkerk

Kerk, Nieuws 0 Comment

Stellingen op kerkdeur als protest tegen sluiting

 

Anno 1517 spijkerde Maarten Luther 95 stellingen op de deur van de slotkapel in Wittenberg. Daarmee luidde hij de Reformatie in. Dit wordt herdacht op Hervormingsdag. Bijna vijf eeuwen later is de actie van Luther in het klein herhaald. Op Hervormingsdag, vrijdag 31 oktober, werden in Brunnepe zeven stellingen op de deur van de Noorderkerk gepubliceerd.

De Nederlands Hervormde Noorderkerk aan de Noordweg in Brunnepe (Kampen).

In dit pamflet wordt stelling genomen tegen de voorgenomen bezuinigingen van de Hervormde Gemeente Kampen (zie onderaan) en de sluiting van de Noorderkerk in het bijzonder. Luther keerde zich tegen de toenmalige aflatenpraktijk binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Hij had geen intentie om zich af te scheiden maar wilde de kerk terugbrengen bij het geloof, bij de bijbel en bij Christus. Dezelfde drijfveer spreekt uit de zeven stellingen aan de deur van de Noorderkerk.

De zeven punten op de deur van de Noorderkerk vragen om boven financiële drijfveren uit te stijgen en niet het geloof te verliezen. ”Financiële zorgen zijn nog nooit minder geworden door kerksluitingen – het aantal gemeenteleden wel. Laat men het oor niet teveel hangen naar de Mammon? Nu zou de goedkoopste kerk moeten sluiten terwijl de duurdere in de toekomst ook onbetaalbaar zullen worden. De Bovenkerk, als tweede (!) kerk in het centrum, blijft geldverslindend. Waar blijft ons vertrouwen in God en waar blijft ons positief denken en handelen? Vertrouwen en positiviteit werken opbouwend voor een gemeente, zoals de Noorderkerk bewezen heeft. Durf, lef en toekomstvisie zijn er nodig!”

De als publicatiebord benutte zijdeur van de Noorderkerk in Brunnepe (Kampen).

De redactie heeft de vraag gekregen of de anonieme Brunneper navolger van Luther zich bekend wil maken. Bij de redactie zijn bovendien meer sterke pleiters bekend (weloverwogen en met argumenten) tot behoud van de Noorderkerk. Hervormingsdag valt samen met Halloween maar dat laatste is slechts een overgewaaide Amerikaanse traditie. Op verzoek heeft ds. Wilbert Dekker recent in de Noorderkerk over dit heidense fenomeen gepreekt. In Nederland kennen we daarentegen sinds de Reformatie Hervormingsdag. In Brunnepe krijgt dit met de zeven stellingen misschien een historische wending. Zal het de Kamper Almanak halen?

Klik aan voor uitvergroting:

De zeven stellingen als protest op de kerkdeur.

Zie ook:
Noorderkerk Kampen (website)
Op weg naar een Protestantse Gemeente Kampen (Herv. Gem. Kampen)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x