Bedevaartgangers krijgen reiszegen mee vanuit Buitenkerk (video)

Bedevaartgangers krijgen reiszegen mee vanuit Buitenkerk (video)

Kerk, Nieuws, Video 1 Comment

Nico en Marleen ondernemen vijfdaagse voettocht naar Kevelaar


Zaterdag in alle vroegte zijn Nico van Dijk en Marleen Last vanuit de Buitenkerk te voet vertrokken naar Kevelaar. Hun reis werd ingezegend door pastoor Boogers tijdens een dienst waarna een kleine groep medeparochianen hen uitzwaaiden. Over een week hopen de twee bedevaartgangers aan te komen, tegelijk met een grote groep vanuit de parochie Thomas a Kempis die aanstaande donderdag per bus vertrekt.

Weg van geloof
’s Morgens viel de regen met bakken uit de hemel. Het leek geen fijne dag te worden voor vertrek met de benenwagen naar Kevelaar, een bekende Mariabedevaartplaats in Duitsland. Toen om half acht de dienst in de Buitenkerk begon, klaarde de lucht echter op. Pastoor Boogers sloot zich daarbij aan met de bemoedigende woorden dat je altijd de kracht van de Heilige Geest bij je hebt. Toepasselijk had hij als Bijbellezing gekozen voor de reis die Maria maakte naar Elizabeth. Hij zegende Nico en Marleen voor de voetreis die ze ondernemen. Tijdens hun tocht houden ze een logboek bij en later wordt bekeken of er volgend jaar misschien, naast de gebruikelijke busreis, ook een bedevaart per fiets wordt georganiseerd.

Pastoor Boogers gaat voor in de dienst vrijdagmorgen in de Buitenkerk.

Nijmeegse Vierdaagse
Niet te voet maar per fiets zal misschien meer jongeren aantrekken om ook een keer mee te gaan naar Kevelaar, zo vermoedt Nico van Dijk. Hij gaat al jaren mee met de busreis vanuit de Rooms-Katholieke parochie van Kampen en IJsselmuiden, die sinds de fusie Thomas a Kempis Parochie is gedoopt en nog meer plaatsen in de omgeving insluit, waaronder Zwolle. Nico is een zeer ervaren wandelaar en heeft dit jaar voor de 28e keer de Nijmeegse Vierdaagse meegelopen. Ook voor Marleen is een stevige wandeltocht niet onbekend en zij heeft al eens een bedevaart naar Santiago de Compostela ondernomen. Het idee voor een Kamper bedevaart te voet naar Kevelaar was al twee jaar geleden geboren maar de initiatiefneemster had toen haar voeten stuk gelopen in de Nijmeegse Vierdaagse.

Zoals gebruikelijk wensen kerkgangers elkaar de vrede van Christus en de sweater van Nico valt op.

Ontmoeting onderweg
Pastoor Boogers wenste de twee bedevaartgangers goede ontmoetingen onderweg. Nico en Marleen overnachten bij mensen die daarvoor hun huis openstellen. In Kevelaar staat ontmoeting ook centraal en dat contact en plezier met andere bedevaartgangers spreekt Nico erg aan. Naast natuurlijk het devote aspect, hoewel hij geen speciale band met Maria, Moeder Gods, heeft. Kevelaar ligt in de Duitse deelstaat die grenst aan Gelderland en is, na enkele wonderbaarlijke genezingen, sinds de 17e eeuw uitgegroeid tot pelgrimsoord. Overigens kent ook ons land veel pelgrimsoorden en een bedevaartscultuur.
Vorige week werd in Zwolle een processie gelopen ter ere van het feest van Maria Ten Hemel Opneming. Nico en Marleen gaan de afstand van deze hele korte tocht vele malen overschrijden en donderdag volgen vanuit Kampen twee of drie bussen bedevaartgangers hen om zaterdag met zijn allen samen te komen in Kevelaar.

Nico & Marleen zijn vertrokken naar Kevelaar na de reiszegen ontvangen te hebben in de Buitenkerk.Eddy Bos filmde een paar jaar geleden een impressie van de bedevaartsplaats Kevelaer in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Kreis Kleve. Het plaatsje met 27.000 inwoners is nog authentiek en kent een gezellig centrum.

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
André Horstink

Zullen we zeker doen Wim en we steken een kaars voor je op.

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x