Disco Buitenwacht overgegaan in Café Buiten

Disco Buitenwacht overgegaan in Café Buiten

Nieuws 0 Comment

Nieuwe buitenplaats Music Club geopend met optreden Normaal

Drie generaties genoten vorige week vrijdag van Normaal dat een spetterend optreden weggaf bij de Music Club. Hiermee werd in het Pinksterweekeinde het vernieuwde buitenterrein van de Music Club geopend. Aan dit voor publiek toegankelijke terrein is het nieuwe café met afhaalservice Buiten gelegen. Met een boerenbarbecue en een uitverkocht optreden van Normaal werd het een feestelijke opening. Ambivalent genoeg was het voor de høkers uit de Achterhoek een afscheid want na veertig jaar zetten ze een punt achter hun jaarlijkse Veldtocht oftewel tournee.

Nadat een week eerder het terrein van de Buitenwacht was overgedragen aan de gemeente (zie onderaan), voltooide eigenaar en uitbater Danny Schaper de overeenkomst met een groot feest. Dit ter gelegenheid van de opening van Café Buiten en het nieuwe recreatieterrein. Een deel van het terrein bij de Music Club, dat verkregen is na jarenlange onderhandelingen, is ingericht als recreatie- en speelweide. Hieraan is het nieuwe Café Buiten gelegen, dat feitelijk het achterste deel van de Music Club vormt. De passantenhaven bij de Roggebotsluis grenst direct aan het terrein en beide zijn vrij toegankelijk als het nieuwe Café Buiten is geopend waar volop hapjes en drankjes verkrijgbaar zijn.

De voorbereidingen op het optreden van Normaal bij de Music Club.

Voorgeschiedenis
De Music Club ontstond in 2013 uit Partycentrum ’t Haasje, dat grondig werd verbouwd. ’t Haasje was rond de eeuwwisseling in handen van Danny Schaper overgegaan, die begin jaren negentig de Buitenwacht al had gekocht. In 2013 brandde de Buitenwacht tot de grond toe af, waarmee een geschiedenis, gestart als buitensociëteit, ten einde kwam.
Met een vertraging van twee maanden opende de Music Club haar deuren op 8 maart 2014. Het nieuwe poppodium bedruipt zich helemaal zelf dus kan commercieel directeur Herman van Triest zich geen experimenten met kleine popbandjes veroorloven. Inmiddels hebben al grote namen opgetreden als Ilse de Lange, De Dijk, Nick & Simon, Candy Dulfer en Jan Smit.

Danny Schaper bestiert de Music Club samen met één van zijn zussen. Hij komt uit een horecafamilie die eind jaren tachtig in Hoenderlo met hun eerste discotheek openden. Eén zus is noordwaarts getrokken en bestiert een vakantiepark op de Waddeneilanden.
Pas sinds enkele jaren hebben pa en ma Schaper zich teruggetrokken. Op de achtergrond blijven zij betrokken, als het ware als een Raad van Advies. Met de Music Club en Café Buiten heeft Danny Schaper weer nieuwe, grote stappen gezet.

De BBBQ op het terras van Café Buiten.

Volop recreatiemogelijkheden
Aansluitend op de metamorfose van ’t Haasje in de Music Club is ook aan Café Buiten een grondige verbouwing voorafgegaan. Het aangrenzende evenementen- en recreatieterrein is samen met Café Buiten en de passantenhaven vrij toegankelijk. Op het terrein is een zonneterras aangelegd en worden diverse speeltoestellen en attracties geplaatst.
Dit alles gebeurt in samenwerking met Giga-Fun, dat nog meer mogelijkheden biedt. Op maat kunnen voor zowel bedrijven als particulieren (verenigingen, families) evenementen georganiseerd worden. Natuurlijk biedt het water van het Drontermeer daartoe ook mogelijkheden, zoals waterfietsen en het Kamper Schuitje wat aanmeert aan de passantenhaven van de Music Club.

Café Buiten heeft van binnen de uitstraling van een bruine kroeg met een klein podium. Tijdens de barbecue, voor het optreden van Normaal en daarna, speelde op dat podium de groep Band’um met flair bekende nummers. Buiten Café Buiten zijn er diverse zithoeken op wisselende niveaus en kijkt men uit over het stadsstrand, de haven en het water. Langs de hele achterzijde van café en muziekzaal loopt een brede veranda met vanzelfsprekend hetzelfde weidse uitzicht.
Langs het afhaalservicegedeelte was een barbecuebuffet opgesteld waar nog lange tijd een varkenskop troosteloos aan het spit bleef meedraaien. De kok was verrast over het succes en moest onverwachts de volgende ochtend opnieuw gaan inslaan voor zondagavond. De wind stond precies goed en in de rij voor de BBBQ raakte men zelf ook doorrookt.

Naadloos loopt Café Buiten over in de Music Club met de zogenaamde ‘black box constructie’ waarmee bij de opening vorig jaar een echte concertzaal ontstond. Een grote naam die nog ontbrak op de setlist was die van Normaal. Na de BBBQ (boerenbarbecue) was het de beurt aan boerenrock. Normaal zette de tent op zijn kop, voor het eerst en vooralsnog voor het laatst.

De dansvloer komt in beweging tijdens het optreden van Normaal.

Na 40 joar einde aan høken met Normaal
Drie generaties genoten op drie niveaus van de boerenrock waarmee Normaal in de jaren zeventig een revolutie ontketende. Een revolutie voor (rock)zang in het dialect en kennis van het platteland.
Beneden, voor het podium, was het laagste niveau waar het, volgens aloude Normaaltraditie, bier regende. Deels werd hierin voorzien vanaf het tweede niveau en de derde laag was gereserveerd voor de VIP’s en zij die daarvoor een kaartje hadden bemachtigd.

Eén keer moest voorman Bennie Jolink waarschuwen toen er bier naar het podium werd gegooid want daar zijn wel de mannen van Normaal maar niet de elektronica tegen bestand. Zanger Bennie “Buizen Beernd” Jolink en bassist Willem “Wimke van Diene” Terhorst zijn nog bandleden van het eerste uur. Bennie moest een paar keer pauzeren en dan nam Willem het over en werd de zang gegeven aan “de jongelieden”.

Vier momentopnames tijdens het optreden va Normaal in de Music Club.

Drie lagen – drie generaties
Bennie danste niet meer als voorheen over het podium maar met de jaren is zijn gitaarspel aardig verfijnd. Veel bekende en enkele minder bekende nummers kwamen langs en werden gedreven gespeeld. Voor het volkslied van Normaal werd de mannen gevraagd eerbiedig hun hoofd te ontbloten en de vrouwen hun bovenlijf. Uit volle borst(en) zong de zaal Vrouw Haverkamp mee.
Tussen de høkende en daldeejende ontblote (mannelijke) bovenlichamen voor het podium stond een vader met zijn zoontje op de schouders en kleine klompjes in de hand, net als Danny Schaper op de derde laag. Achter de reling op het derde niveau stond oma hoofdschuddend te kijken naar het dansgeweld beneden…. maar danste op haar niveau zelf volop mee.

Op de tweede laag stond een rij hoofdzakelijk vrouwelijk schoon op de bar. Galant werden de schoenen van een høkster schoongeveegd door een manspersoon voor de bar met een T-shirt dat ongetwijfeld toch al in de was moest. De beveiliging zag toe maar greep pas naar een kuit toen een vrouwenhand keek wat er op de likeurfles achter haar, boven de bar, stond.
Dat schetst zowel de gemoedelijkheid van een optreden van Normaal als van de Music Club waar zuslief Schaper een hartelijke gastvrouw bij de ingang was. Het was een buitengewoon geslaagde opening van Café Buiten en het nieuwe buitenterrein.

Zie ook:
Terrein Buitenwacht eindelijk overgedragen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x