Zonder enige vaccinatie honderd jaar geworden

Zonder enige vaccinatie honderd jaar geworden

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Burgemeester feliciteert geboren en getogen Kamperse

Als burgemeester heeft Sander de Rouwe nu ook de eer om honderdjarigen te mogen feliciteren. Zondag 12 december werd Nelly Hollander honderd jaar geleden geboren. De Rouwe bracht haar maandagmorgen een grote bos bloemen en op naam gestelde chocolaatjes. Mevrouw Hollander genoot van de aandacht en praatte, samen met haar kinderen, de burgemeester bij over haar leven. Het monumentale Begijnenkwartier heeft er een levendige, monumentale inwoonster bij.

Eeuweling
Zaterdag 18 december gaat burgemeester Sybrand van Haersma Buma in zijn stad Leeuwarden een eeuwelinge feliciteren. Maar ook een kleinere stad als Kampen kent honderdjarigen. Vijf of zes, schat De Rouwe. Vier weken geleden mocht hij voor het eerst een honderdjarige Kamper inwoner feliciteren en Nelly Hollander is de eerste vrouwelijke eeuwelinge die hij ontmoet. In de buurt staat Hollander bekend onder de naam Van ’t Anker, zoals een halve eeuw geleden haar ex-man heette.
Daarmee was ze acht jaar getrouwd tot ze scheidden, wat in die tijd nog ongebruikelijk was. Haar drie kinderen hebben haar inmiddels zeven kleinkinderen en drie achterkleinkinderen gegeven. Geboren en getogen in de binnenstad, kwam Hollander uiteindelijk in het Begijnenkwartier in Brunnepe te wonen.

Kampen
Met ondersteuning van de thuiszorg en met name haar zoon Arno, als schilder werkzaam, woont ze nog steeds zelfstandig. Haar dochters Janet en Diana, beiden zelf werkzaam in de thuiszorg, staan haar ook bij. Voor haar leeftijd is Hollander nog vitaal. Recent is ze zelfs drie weken op vakantie geweest bij Janet in Oude Pekela waarbij de thuiszorg daar voor een bed zorgde.
In Brunnepe staat dat in de huiskamer waar ze, naast één dag naar de dagopvang, grotendeels haar tijd doorbrengt. De Rouwe vond de kamer ”heel gezellig”. De tafel puilde uit van de bloemen en cadeaus, die Hollander een dag eerder had gekregen op een bescheiden feest bij de dansschool verderop in Brunnepe. De kamer staat vol met poppen waarvan alle kleertjes door Nelly Hollander zijn gemaakt. Haken en borduren doet ze nog graag maar breien lukt niet meer. Alle gasten op het feest een dag eerder kregen een handwerkje mee.

Mw. P.L. Hollander in gesprek met burgemeester De Rouwe.

Vaccinatievrij
Totdat Hollander trouwde op haar 37e, werkte ze in de vroegere kledingzaak ’De Duif’ en heeft ze voor een groentezaak op de markt gestaan. Tijdens het bezoek van De Rouwe concludeert het gezelschap dat Nelly Hollander sterke genen zal hebben. Eén zus van 94 leeft ook nog en andere zussen zijn allen in de 90 overleden.
Mevrouw Hollander is volledig vrij van vaccinaties. Ze is geboren ver voordat het landelijke vaccinatieprogramma in 1957 werd opgezet. De huidige vaccinatie, waar de overheid op aandringt, laat ze aan zich voorbij gaan om complicaties met andere medicijnen te voorkomen.
Al is het voor de honderdste keer, jarig zijn verveelt niet, verzekert de eeuwelinge de burgemeester. Op de hamvraag tenslotte hoe je zo oud wordt, antwoorden Hollander en haar kinderen duidelijk: ”Je niet te druk maken en gewoon doorademen.”

Zie ook:
Serenade voor jubilaris Broederband
Geworteld in Grafhorst maar liefde gevonden in Brunnepe
”Bij de eerste kus klikte het meteen”

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x