Burgemeester treedt aan voor Nationaal Voorleesontbijt (video)

Burgemeester treedt aan voor Nationaal Voorleesontbijt (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Start Nationale Voorleesdagen met voorlezen bij ’Het Visnet’

Voor het zeventiende jaar worden door het hele land tal van activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor voorlezen en dat te stimuleren. Waar twee jaar geleden toenmalig wethouder Spaan kwam voorlezen bij School met de Bijbel ’Het Visnet’, daar was het nu de beurt aan burgemeester Koelewijn. De volgende dag verbeeldde Annet van der Veen (Quintus) het verhaal van Moppereend.

Prentenboek
Bort Koelewijn las voor uit ’Moppereend’. Dit Prentenboek van het Jaar is geschreven door Joyce Dunbar, geïllustreerd door Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens en uitgegeven door Lemniscaat. Het rijk geïllustreerde boek biedt ”voldoende aanknopingspunten voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel” aldus de jury. Dat bewezen Koelewijn en Van der Veen.
De burgervader nam na welkom en gebed plaats op de sjieke, versierde bureaustoel in de tot ontbijtzaal aangewezen gymzaal. Hij las vol passie het verhaal voor. De stemming van Moppereend gaat in het prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. Eerst willen andere dieren haar (vergeefs) opvrolijken maar worden uiteindelijk zelf aangestoken door het gechagrijn van de eend. Het donderwolkje boven Moppereend wordt een ’megantische’ zwarte wolk die losbarst in regen.
De regenboog, die dan ontstaat, komt ook voor in de Bijbel. ”Maar waar?”, vroeg Koelewijn de kinderen om hem heen. Zo betrok hij de kinderen erbij. De interactie werd versterkt door de vele dierengeluiden die Koelewijn wist te produceren. Aan de geit haalde hij eigen jeugdherinneringen op. Thuis bleken twee kinderen een schildpad te hebben, die ook langs komt in het verhaal, waarop Koelewijn concludeerde dat ”alle dieren er zijn in Grafhorst”.

Burgeemster Koelewijn leest in interactie met de kinderne voor uit Moppereend.

Verbeelding
Om de twee jaar nodigt ’Het Visnet’ een bekende Kampenaar uit om voor te lezen. Zoals ook andere scholen in en buiten gemeente Kampen, hecht ’Het Visnet’ veel waarde aan voorlezen. Daaruit is destijds het landelijke project van Stichting Lezen ontstaan dat georganiseerd wordt door Stichting CPNB. Voorleescoördinatoren Corine van der Hoek en Herma Driessen leggen uit dat het voor peuters en kleuters soms nog lastig is om zich te verplaatsen in een ander. Voorlezen lijkt kinderen te helpen om deze cognitieve vaardigheid c.q. verbeeldingskracht te ontwikkelen. Ook leert het kind te luisteren, te concentreren en het draagt bij aan de taalontwikkeling. Bovenal is het leuk en dat bewees Koelewijn.
En een dag later liet Annet van der Veen dat blijken. Zij is werkzaam bij muziekschool Quintus en beeldde het verhaal uit met alles wat maar geluid kan maken, waaronder muziekinstrumenten. In eerdere jaren deed ze dat ook (zie onderaan). Ze weet telkens goed aan te sluiten op het verhaal en de kinderen educatief te vermaken. In de videoreportage grijpt Van der Hoek de mogelijkheid om een oproep te doen voor een nieuwe directeur bij ’Het Visnet’. Wat haar en de kinderen betreft mag Koelewijn daarvoor meteen aantreden. Hij is tenslotte al (burge)meester.

Muziekschool Quintus komt ieder jaar het Prentenboek muzikaal uitbeelden.

Zie ook:
Wethouder Spaan leest schoolleerlingen Grafhorst voor bij ontbijt (2018)
Prentenboek over Harry muzikaal verbeeld bij ’het Visnet’ (2019)
Wethouder Spijkerman leest voor bij Villa Nova (2018)
Meneer van Rees leest voor (2019)


Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x