Waterschap boort nieuw burgerhulpnetwerk aan (video)

Waterschap boort nieuw burgerhulpnetwerk aan (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Rode Kruis schiet met Ready2Help te hulp bij hoog water en watertekort

Als eerste waterschap in Nederland gaat Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) een structurele samenwerking aan met het Rode Kruis. Afgelopen dinsdag tekenden beide partijen officieel de samenwerkingsovereenkomst. Bij dreigende of daadwerkelijke noodsituaties kan voortaan het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis, Ready2Help, worden ingezet door WDODelta.

Vrijwilligers
De vrijwilligers van Ready2Help kunnen bijvoorbeeld helpen bij het leggen van zandzakken of, bij aanhoudende droogte, ondersteunen met het informeren van bewoners over bijvoorbeeld beregeningsverbod. Volgens dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman werkt het waterschap zelf ook met vrijwilligers maar leert de praktijk dat “wanneer het echt alle hens aan dek is, extra handen altijd welkom zijn.”
Hij vertelt: “Het voordeel van de samenwerking met het Rode Kruis is dat we letterlijk met één belletje een beroep kunnen doen op een grote groep extra hulp van een betrouwbare partij.” Murvin Chan, Hoofd Nationale Noodhulp van het Rode Kruis, vult aan: “Wij helpen mensen in nood, maar belangrijker is het natuurlijk om noodsituaties te voorkomen. In ons Ready2Helpnetwerk zitten 87.000 mensen die de handen uit de mouwen willen steken indien nodig. Door snel een beroep op hen te doen, kunnen we er samen met het waterschap voor zorgen dat we noodsituaties voorkomen.”

Bij de ondertekening werden door beide partijen zandzakken gelegd als symbolische handeling.

Werkdruk
De extremen in het weer nemen toe, ook in Nederland. Periodes van hevige neerslag en hoogwater wisselen zich af met langdurige droogte en watertekort. Dit heeft gevolgen voor het werk van de waterschappen en het waterbeheer. In de afgelopen jaren draaide het Rode Kruis al enkele keren mee in calamiteitenoefeningen van het waterschap.
Tijdens het hoogwater van 2018 hielpen burgerhulpverleners met het leggen van zandzakken op een dijk bij Kampen (zie onderaan). De samenwerking is door beide partijen als positief ervaren. Met de samenwerkingsovereenkomst leggen zij de afspraken voor een verdere samenwerking vast. Ook andere waterschappen kunnen een beroep doen op het Rode Kruis voor ondersteuning.

Zie ook:
Kampen voorbereid op hoog water (2018)
Dijken Kampereilanden versterkt: KEI-brigade opgeheven (2019)

In onderstaande videoreportage worden de vrijwilligers gevolgd bij een oefening op de IJsselkade vorig jaar (zie Hoogwaterbrigade op de vingers gekeken).

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x