Wees alert op koolmonoxidevergiftiging

Wees alert op koolmonoxidevergiftiging

Achtergrond, Nieuws 0 Comment

Veiligheidsregio start campagne tegen ’sluipende CO-moordenaar’

Deze maand februari voeren de brandweer, de Veiligheidsregio en de Nederlandse Brandwonden Stichting een voorlichtingscampagne over CO-vergiftiging. De belangrijkste boodschap luidt: ventileer, controleer en alarmeer. Online is er eenvoudig advies op te vragen over de eigen woonsituatie. Het belangrijkste doel is: slachtoffers voorkomen.

Stop CO-vergiftiging
Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat maar 25% van de mensen thuis een CO-melder heeft. Een schrikbarend laag percentage volgens de initiatiefnemers van de campagne. Een relatief kleine investering kan ervoor zorgen dat je gewaarschuwd wordt als er CO vrijkomt in de woning. Can Güneyli (27) leeft nog dankzij de melder in zijn appartementencomplex. Hij geeft als tip “”om voortaan een CO-melder te geven voor verjaardagen. Een beter cadeau is er wat mij betreft niet.”
Samengevat zijn de belangrijkste maatregelen:
• alarmeer (plaats een CO-melder)
• ventileer (laat 24/7 een raam of rooster op een kiertje staan)
• controleer (laat je verwarmingstoestel minimaal één keer per jaar controleren door een gecertificeerd vakman

Grote impact
Een CO-vergiftiging heeft een enorme impact. Can: “Binnen een paar seconden stond mijn leven en dat van m’n buren op z’n kop. We mochten een paar weken ons huis niet meer in en moesten tijdelijk ergens anders gaan wonen. In die periode komt ook het besef dat het allemaal heel anders had kunnen aflopen en je letterlijk aan de dood bent ontsnapt.”
De acht woningen van zijn pand waren recent gerenoveerd en worden voornamelijk bewoond door jongeren. “Mijn melder ging af en gelukkig wist ik ook wat ik moest doen. Ik ben direct alle appartementen langsgegaan om mijn medebewoners te waarschuwen en buiten hebben we 112 gebeld. Toen de brandweer kwam werd er een veel te hoge concentratie aan koolmonoxide gemeten.”
Bij de renovatie bleken de nieuwe verwarmingsketels niet goed te zijn aangesloten, waardoor de rookgassen direct in het ventilatiesysteem terechtkwamen en daarmee in alle acht appartementen.

Griep of CO-vergiftiging
Eerder startte de brandweer een campagne over de verschillen tussen griep en CO-vergiftiging. Patiënten denken bij een vergiftiging snel aan een griep. Ook sommige huisartsen blijken de vergiftiging al eens te missen. Wie een milde koolstofmonoxidevergiftiging oploopt, heeft verschillende symptomen die ook de doorsnee grieppatiënt heeft. Bovendien doen beide aandoeningen zich voor in de winter, hetgeen de verwarring vergroot.
Wanneer een arts een CO-vergiftiging over het hoofd zou zien, kan dat betekenen dat de patiënt naar huis gaat en opnieuw kan worden vergiftigd. Daarom is het belangrijk dat zowel de patiënt als de arts zich goed bewust zijn van de symptomen van zo’n vergiftiging.

Zie ook:
Online adviestool
Met #VetVeilig spelenderwijs leren over veiligheid (video)
Extra aandacht voor vitale voorzieningen
Kampen volgt landelijke trend verbod oplaten ballonnen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x