“Nach dir, Herr, verlanget mich” – Bach in Burgwalkerk

“Nach dir, Herr, verlanget mich” – Bach in Burgwalkerk

Kerk, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Populaire Cantatediensten vormen inmiddels decennialange traditie

In de Burgwalkerk worden met enige regelmaat cantatediensten gehouden. In die kerkdiensten staat een cantate van Bach centraal, uitgevoerd door een gelegenheidscombinatie van beroepsmusici. Zondagmiddag acht september zal BWV 150 te horen zijn: ”Nach dir, Herr, verlanget mich”. Dominee Hans Renkema zal in zin preek ingaan op de cantate waaraan psalm 25 ten grondslag ligt.

Bach
Johann Sebastian Bach (1685-1750) was een Duitse componist van barokmuziek en tevens organist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent. Hij componeerde zo’n 250 cantates – muziekstukken voor één of meer zangers begeleid door instrumenten. Als zeer gelovig man kennen de meeste cantates een Bijbels thema. Bach componeerde ook wereldlijke en andere cantates. De nummering is niet chronologisch.
BWV 150 is een heel vroeg werk uit de tijd dat Bach nog organist was. In die tijd hoefde hij nog geen liturgische muziek te componeren, waardoor deze cantate ook geen liturgische bestemming heeft.

Johann Sebastian Bach

BWV150
Ten grondslag aan cantate BWV150 (Bach Werke Verzeichnis) ligt psalm 25. David opent de psalm met de woorden: ”Naar u, Heer, gaat mijn verlangen uit, mijn God, op u vertrouw ik, maak mij niet te schande, laat mijn vijanden niet triomferen.” Door de cantate heen zijn passages uit psalm 25 verweven met de woorden van een onbekende tijdgenoot van Bach.
Het totaal is een hunkering van de mens naar God in tijden van bespotting door vijanden. Door Godsvertrouwen blijft de gelovige overeind. Recht blijft recht – geen angst voor hen die je beledigen en de nabijheid van Christus.

Cantatediensten
Sinds 1975 worden de kerkdiensten georganiseerd, waarin, net als in de tijd van Bach, een cantate centraal staat. In de regel volgen de cantates wat op een zondag aan de orde komt – met name de betreffende evangelielezing volgens het Lutherse leesrooster. De cantates worden tot klinken gebracht door het Bachkoor en -orkest o.l.v. Bob Vaalburg en Ab Weegenaar afgewisseld met Sander van Houten (zoals op zondagmiddag acht september om vijf uur).
In het koor zitten veelal vrijetijdszangers, die zich zelf aangemeld hebben, en in het koor spelen doorgaans beroepsmusici. Zij ontvangen een kleine vergoeding maar werken grotendeels Pro Deo mee. De toegang is vrij om geen drempel op te werpen maar een vrije gift voor de onkosten wordt op prijs gesteld. Zoals in de wijde regio van Kampen de cantatedienst al decennialang op prijs worden gesteld.

Cantatedienst in de Burgwalkerk.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top