Kamper jaarwisseling vredig verlopen ondanks carbidgeweld (video)

Kamper jaarwisseling vredig verlopen ondanks carbidgeweld (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Melkbusschieters door geheel groot Kampen laten van zich horen

De overgang naar het nieuwe jaar 2020 is in Kampen zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Oudjaarsavond begon met een zeer dichte mist die her en der nog eens versterkt werd door kruitdampen van carbid. Op tientallen plekken in Kampen en omgeving werden de melkbussen van zolder gehaald. Kamper Nieuws nam dit jaar bij daglicht een kijkje bij sportpark De Maten. Het Schuttersgilde buigt zich over de winnaar van de Koperen Melkbus.

Dwangsom
Welgeteld heeft de politie één dwangsom van 1000 Euro opgelegd aan een schutter die om half vier in de Nieuwjaarsnacht nog van geen ophouden wist. Eerder die nacht rukte de brandweer uit voor een kleine brand aan de St. Jorisstraat. Aan de Akelei werd het vuurwerk gebruikt om een bushokje te vernielen.
Meldingen van vuurwerkoverlast stroomden al enkele dagen binnen. Het meldpunt van GroenLinks had de dag voor Oudjaar al meer dan 70 meldingen ontvangen. De politie meldt 82 klachten te hebben geregistreerd over ongewenst carbid schieten of vuurwerk afsteken.
De melkbusschieters hielden zich aan de afspraken. Zowel op de 37 aangewezen locaties in de gemeente als wat de tijd betreft, van 10u ’s ochtends tot 2u ’s nachts. Vorig jaar werd het Schuttersgilde opgericht (zie onderaan) aan de Noordweg, dat met drie locaties één van de ’hotspots’ is van melkbusschieten. Het gilde reikt dit jaar weer de Koperen Melkbus uit voor de beste en achteraf netjes opgeruimde schietlocatie.

Bij het sportpark in De Maten werd ook volop geschoten.

Hinder
Aan het begin van de laatste avond van 2019 hinderde een potdichte mist het verkeer, van auto tot voetganger. In Friesland vonden meerdere (ernstige) kettingbotsingen plaats maar op de N50 beef het bij enkele aanrijdingen.
De mist drong zelfs door tot de bebouwde kom waarop de melkbusschieters soms even het carbidgeweld staakte om het niet nog erger te maken. In de loop van de avond trok de ergste mist op. De geboden voor de BOCK (Bewust Oplettende Carbid Knaller – zie onderaan) werden niet gevolgd. Kampen laat die campagne niet voor niets aan zich voor bijgaan. Er werd zowel met deksels geschoten als met melkbussen ”uit de hand”.
Zoals uit de videoreportage en opgevangen geluiden aan de Noordweg blijkt, werd er echter wel degelijk op veiligheid gelet. Al met al vielen er weinig wanklanken, evenals vorig jaar (zie onderaan). Een toeschouwer merkte op dat het er alles bij elkaar ”vredig aan toe gaat in Kampen”.

Zie ook:
BOCK-campagne van start zonder Kampen
Weinig wanklanken bij evaluatie jaarwisseling (video – 2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x