Carbidvierdaagse Brunnepe verloopt naar wens

Carbidvierdaagse Brunnepe verloopt naar wens

Nieuws 0 Comment

Afspraken worden nagekomen tijdens rustige maar (natuurlijk) lawaaiige gedoogperiode

Vanavond is de laatste avond van de periode dat in Brunnepe het schieten met melkbussen door de vingers wordt gezien. De afgelopen drie avonden verliepen naar tevredenheid van alle partijen. Bij de Noorderkerk wordt elke avond de Proat Tente weer neergezet en de vrijwillige bijdrage voor warme koffie of chocomel gaat naar de Veluwse Wensambulance. Na woensdag werd het op die kruising rustiger maar bij de Eenvoudstraat bleef de groep op volle sterkte. Met nieuwe sweaters – in de kleur van carbid.

Noorderkerk
De eerste avond na Kerst klonk klokslag zeven uur de eerste melkbus. Langzaam stroomde de kruising van de Noordweg met de Begijnestraat/Hendrik Berkstraat vol en werden de carbidschoten talrijker. Het weer was nog goed en deze eerste avond kwamen er bezoekers en media uit heel Kampen kijken. Maar de schutters kwamen uit Brunnepe, zoals afgesproken op de bijeenkomst die gebruikelijk aan de gedoogperiode vooraf gaat (zie onderaan). Namens Stichting Welzijn was Michel van Olst aanwezig die tevreden was over de ordentelijke gang van zaken – in weerwil van de uiterlijke schijn. In navolging van vorig jaar was op de hoek met het gebouw van Ventura weer de Proat Tente neergezet maar wel een maatje groter. Daar is warme koffie en chocomel verkrijgbaar waarvan, eveneens zoals vorig jaar, de vrijwillige bijdrage naar de Wensambulance gaat.

Bij de Noorderkerk wordt er lustig op los geschoten.

Wensambulance
Madelein Plette behoort samen met haar zoon Milco tot de (Brunneper) vrijwilligers die de Proat Tente bemensen. Zij was vorig jaar met het idee gekomen om als goed doel de Wensambulance erbij te halen. Deze landelijke stichting met lokale afdelingen brengt laatste wensen in vervulling voor mensen die niet lang meer te leven hebben. Bianca Karel staat er alle avonden maar wordt de derde avond vergezeld van een ambulancevrijwilliger uit ’t Harde. Zij kent het melkbusschieten wel van het platteland maar kijkt verwonderd hoe het er op de Noordweg aan toe gaat.
Als voormalig Brunneper wijkagent is Jean Louis Becker elke avond nog aanwezig want dit feestje wil hij niet missen. Vorig jaar droeg hij op de melkbus zijn wijk over aan Ewout Eshuis (zie onderaan) doch die is inmiddels weer vertrokken. Zijn tijdelijke opvolger Gert-Jan Crielaard mocht niet blijven maar komt wel een avond kijken zoals natuurlijk ook de nieuwe wijkdiender Thomas Kasperink.

Twee dagen stond de Wensambulance bij de Proat Tente.

Eenvoudstraat
In weerwil van het afnemend aantal schutters bij de Noorderkerk, blijft de groep op de kop van de Eenvoudstraat op sterkte. De weinige auto’s die langs komen, worden doorgelaten en daarna vliegen de knallen weer omhoog tegen de muren van onder andere het tegenoverliggende café De Woonboot. Enkele schutters hebben hun kinderen meegenomen waarover goed gewaakt wordt. De groep heeft dit jaar witte sweaters laten maken waarbij op de voorzijde hun naam staat. Hun roepnaam danwel bijnaam. Hun echtgenotes dragen rode jacks en vormen de supporters van het schuttersgilde. Na vanavond zijn de melkbussen vier dagen drie uur ingeschoten. Daarmee zijn ze opgewarmd, evenals de schutters zelf. Klaar voor Oudjaarsdag, wanneer heel Kampen mag gaan schieten. Vanaf tien uur ’s morgens maar niet in de buurt van kerken of zorginstellingen. Op afstand geniet wel menige bejaarde van Havenoord verderop aan de Noordweg bij de haven van de doffe klappen die buiten klinken. Welkom in Brunnepe en op naar het nieuwe jaar!

De aanhang van de melkbusschutters in Brunnepe zijn duidelijk herkenbaar.

Zie ook:
Voorschot op carbidschieten met informatie aan bewoners
Wijkagent draagt op de melkbus Brunnepe over (2015)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x