Bevrijding thema beiaardconcert Frans Haagen (video)

Bevrijding thema beiaardconcert Frans Haagen (video)

Geschiedenis, Nieuws, Video 0 Comment

Carillonestafette en eerbetoon Pap op stille Kamper Bevrijdingsdag (video)

Als één van de spaarzame activiteiten op de dag dat Kampen de bevrijding had willen vieren, deed de carillonestafette de IJsselstad aan. Vanaf september worden achtereenvolgens de beiaards bespeeld in plaatsen die 75 jaar geleden werden bevrijd. De Kamper stadsbeiaardier Frans Haagen verzorgde een concert vanaf de Nieuwe Toren terwijl elders in de stad Warner Pap werd geëerd die de Canadese bevrijders over de IJssel roeide.

Carillonestafette
Met een bespeling van het 350 jaar oude Maastrichtse stadhuiscarillon startte vorig jaar op zaterdag 14 september de nationale carillonestafette. De Limburgse hoofdstad was de eerste grote Nederlandse stad die 75 jaar geleden werd bevrijd. Aansluitend volgt de carillonestafette het spoor van de bevrijders door het zuiden des lands. Zoals toen de bevrijding stokte, vervolgde de estafette op 1 april in Noord-Nederland.
Haagen had een toepasselijk programma samengesteld waarmee hij een half uur de stilte ophief in de door coronamaatregelen verlaten binnenstad. Hij begon met het volkslied Wilhelmus van Nassouwe gevolgd door andere Valeriusliederen zoals Merk toch hoe sterk. Na melodieën uit de jaren veertig eindigde Haagen het bevrijdingsbeiaardconcert met We’ll meet again van Vera Lynn uit 1941. Onder deze titel stonden de bevrijdingsactiviteiten geland (zie onderaan).
Onderaan de Nieuwe Toren zaten twee dames te luisteren om een bijzondere reden, waarover later op Facebook meer.

Eerbetoon
”Eigenlijk zou tijdens mijn bespeling van het Kamper carillon de Bevrijding worden nagespeeld,” vertelde Frans Haagen. De beiaarddocent aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort is stadsbeiaardier van Kampen, Doesburg, Zutphen en Almelo. Op 8 april werd Zutphen bevrijd en bespeelde hij de beiaard in de Wijnhuistoren aldaar. Onderstaand fragment komt uit een videoproductie van Michel Agterberg.
De bevrijding in Kampen bestond feitelijk uit het spontaan overvaren van drie Canadese militairen door Warner Pap (17) in zijn roeibootje. In december debuteerde Robert Terpstra met een boek waarin hij uitgebreid die geschiedenis beschrijft (zie onderaan).
De nu 92-jarige ’oorlogsheld’ kreeg tot zijn verrassing een eerbetoon van burgemeester Bort Koelewijn. In een hoogwerker van de brandweer overhandigde de burgervader met een stok over het balkon van de Amandelboom het bekende Kamper geschenkentasje plus een ingelijste foto en een Kamper bevrijdingstegeltje.
SBS6 maakte onderstaande videoreportage van de ‘huldiging’. Zodra Kampen heden bevrijd is van het coronavirus, kan de bevrijding van de Duitsers destijds alsnog worden gevierd.

Zie ook:
Klokkenluiding als boodschap van bemoediging (video)
Grote belangstelling voor debuterend oorlogsschrijver
Kamper vlagvertoon in Hart van Nederland

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x