Vroege start Open Monumentendag in Bovenkerk

Vroege start Open Monumentendag in Bovenkerk

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Cathedral Mobile: drietal concerten bij zonsopgang

Vroege vogels kunnen zaterdag 14 september terecht in de Bovenkerk. Bij zonsopgang om zeven uur begint het eerste van drie concerten die ieder een uur duren, een bijzonder start van Open Monumentendag. De architectuur van de monumentale Bovenkerk en het lichtspel van de opkomende zon vormen samen het concertdecor onder de naam Cathedral Mobile. Dit klankenspel van orgel en elektronica is nog weinig te horen geweest in Nederland.

Zonsopgangconcerten
In de concerten, samengevat onder de naam Cathedral Mobile, wordt de klank van het koororgel op een nieuwe manier gecombineerd met elektronische klank. Cathedral Mobile klonk eerder in de kathedrale kerken van Toulouse, Genève, Düsseldorf, Amsterdam, Haarlem en Alkmaar.
Bezoekers kunnen tijdens Cathedral Mobile in- en uitlopen tijdens de drie zonsopgangconcerten van een uur. Het eerste begint om 7u08 wanneer de zon officieel opkomt, een meditatief ochtendconcert met orgel en elektronica. Om acht uur spelen altviolist Oene van Geel en basklarinettist Gareth Davis een hoofdrol in het tweede concert.

Lichtkoepel Bovenkerk Kampen

Kamper Trompetter Korps
Het derde concert om negen uur belooft spectaculair te worden. Vanuit de straten van Kampen komt het Kamper Trompetter Korps naar de Bovenkerk. In het derde uur van het de eerste concertreeks op Open Monumentendag 2019 geeft het Kamper Trompetter Korps een bijzonder gastoptreden.
Wanneer de Cathedral Mobile om tien uur eindigt, start de Open Monumentendag. Op tal van plekken in Kampen ontplooien zich dan concerten en rondleidingen. De Bovenkerk is de gehele dag gratis te bezoeken en te bezichtigen.
De titel Cathedral Mobile verwijst naar de beweging van klank, in de bijzondere ruimtelijke akoestiek van de Bovenkerk. Deze editie van de Cathedral Mobile is een samenwerking tussen de Bovenkerk en Stichting Lekkerkerker & Co.

Jacob Lekkerkerker
De componist van Cathedral Mobile, Jacob Lekkerkerker (1975), geniet internationaal bekendheid als een vernieuwer van het orgel-genre. Hij brengt dit oude, monumentale instrument samen met andere muzikale genres en kunstvormen. Ook voegt hij het samen met elektronische muziek.
Lekkerkerker is ’director of music’ van de Oude Kerk in Amsterdam, waar hij baanbrekend programmeert met tentoonstellingen en vernieuwende concerten. Hij neemt drie musici mee naar Kampen: Alfredo Genovesi (elektronica), Oene van Geel (altviool) en Gareth Davis (basklarinet).
Bij de Kamper Monumentendageditie van de Cathedral Mobile kunnen orgel- en muziekliefhebbers hun hart ophalen, evenals vroege vogels.

Jacob Lekkerkerker

Zie ook:
Wijzerplaten keren terug op toren Bovenkerk
Kogelgaten in wijzerplaten als ”litteken van de tijd”
Dissolving Views legt beslag op de Bovenkerk (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x