Spaan roept op tot geen landelijke bemoeienis bij lokale verkiezingen
Nieuws, Politiek 4 juli 2018, 0 CommentPolitiek Café CDJA blikt met alle partijen terug op raadsverkiezingen
De jongeren van het CDA in Kampen pikken de draad weer op van hun politieke bijeenkomsten. Het CDJA IJsseldelta organiseerde afgelopen dinsdag een Politiek Café. Alle politieke partijen, die meegedaan hebben aan de gemeenteraadsverkiezingen, waren vertegenwoordigd. In wisselende groepjes werd aan de hand van diverse onderwerpen de tijd voor, tijdens en na de verkiezingen doorgenomen. Af en toe leverde dat interessante inkijkjes op.
Gegeven macht
Niek Teune opende het Politiek Café dat voor de afwisseling plaats vond in de monumentale Cellebroederspoort. Als toepasselijke Bijbeltekst las hij voor uit Jozua 6 waarin het gaat om de gesloten poorten rondom de stad Jericho. Op aanwijzingen van Hogerhand werd uiteindelijk de stad toch ingenomen. Zo mogen ook de politici, vergeleek Teune, hun macht ervaren als door de Heer gegeven met een verantwoordingsplicht aan het volk. Alle negen deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen hadden vertegenwoordigers gestuurd. Dat was een knappe prestatie aangezien er een fractieleidersoverleg en een commissievergadering was even verderop in het stadhuis. Als tweede invaller moest Ursula Penninkhof namens Kampen Sociaal af en toe een reactie schuldig blijven. Gezien haar onverwachtse optreden zij dat haar vergeven en ze hield zich goed overeind tussen de ervaren mannen.
Terug en vooruit kijken
Gerben de Koning Gans leidde het debat. Hij riep de sprekers naar voren en had de avond in zes blokjes opgedeeld met elk na afloop eventuele vragen uit het publiek.
1. De campagne. Eigenlijk was het te koud geweest om ”op het station te flyeren” (Gerben Wijnja, D66) of ”hamburgers te bakken in het Onderdijks” (Eibert Spaan, SGP).
2. De verkiezingsuitslag. ”Jammerlijk verlies maar,” volgens Jan Marskamp (CDA), ”de oorzaak is moeilijk te duiden – terwijl in Twente het CDA juist winst had geboekt.” GroenLinks won en had zich volgens Niels Jeurink ”dankzij ’Lelystad’ (dreigende uitbreiding vliegveld inclusief overlast – red.) duidelijk kunnen profileren.”
3. Het formatieproces. Harry Bruins was teleurgesteld dat de informateur in zijn advies ”de VVD buiten boord had gehouden”. Albert Holtland (GBK) gaf toe dat de beloofde transparantie ”beter had gekund” maar hij bezwoer zowel voor als achter de schermen hetzelfde gezegd te hebben.
4. Het coalitieakkoord. Klaas van der Kolk (CU) zou de “inperkingen van de boeren op Kampereiland” willen schrappen. Harry Bruins (VVD) vindt hoofdstuk 2 (ICT) niet thuis horen in het akkoord en wil niet dat er ”hyperig” gedaan wordt over duurzaamheid.
5. De prognose. Op de vraag wat benodigd is voor coalitiebehoud, antwoordt Marskamp kort en krachtig ”geduld”. Holtland geeft in navolging van de geluiden tijdens het formatieproces nogmaals aan dat er in de onderhandelingen ”geen onvertogen woord is gevallen”.
6. Vanuit het publiek kwamen enkele vragen waaronder een korte vraag van Anne Adema of de CU-motie voor een prostitutievrij Kampen een verkiezingsstunt was. Hierop werd ontkennend gereageerd evenals Rick de Breij aangaf dat de eveneens beroering opwekkende PvdA-motie (geen alcohol schenken na raadsvergaderingen) serieus bedoeld was.
Niek Teune sloot de avond af met de woorden ”verbeter de wereld, begin bij jezelf” en richtte zich daarbij op De Breij onder het aanbieden van een glas ranja. Het kandidaatraadslid voor de PvdA nam het lachend in ontvangst. Na sluiting kwamen er nog diverse partijleden van het stadhuis binnen voor een praatje en een niet nader te specifiëren drankje.
Wetenswaardigheden
Op de vraag aan Eibert Spaan, die van coalitie naar oppositie verhuist, of zijn houding verandert, antwoordde de SGP’er ontkennend. ”Constructief meedenken en doen blijft voorop staan.” Albert Holtland verhuist van de gemeenteraad naar het college. Hij beseft dat hij nu niet meer in de ik-vorm kan praten maar over moet schakelen op ”wij college”.
Holtland had meerdere keren aan (in)formateur Remmelt de Boer gevraagd waarom hij toch het heikele punt van de zondagsrust als één van de laatste ter sprake bracht. De Boer zei daarop dat hij de partijen elkaar eerst op veel punten liet vinden waardoor ze al aan elkaar verbonden waren.
Een laatste te noemen punt is de oproep van Eibert Spaan om te proberen bij volgende lokale verkiezingen geen landelijke bemoeienis meer te krijgen. Hij vraagt de andere partijen daarin mee te gaan, ongeacht de winst (of verlies) die het lokaal soms kan opleveren. Vanuit het publiek wordt opgemerkt dat hij dan misschien beter naar ’Hilversum’ toe kan stappen. Wim Duitman gaf na afloop aan deze oproep te steunen. Hij wil het zelfs ter sprake brengen bij het landelijke CDJA, in welk bestuur hij zitting heeft. Kampen treedt buiten haar poorten.
Zie ook:
• Eerdere Politieke Café van het CDJA (2015)
• Alle fracties gaan mee met eerste optie informateur nieuwe coalitie (april 2018)
• Nieuwe wethouders benoemd en akkoord besproken (juni 2018)