CDJA IJsseldelta snijdt een zwaar onderwerp aan

CDJA IJsseldelta snijdt een zwaar onderwerp aan

Nieuws, Politiek 0 Comment

Moslima discussieert tijdens Politiek Café over Islam en Christendemocratie

In het nieuwe seizoen is het CDJA afdeling IJsseldelta (Kampen e.o.) voortvarend van start gegaan. Het eerste Politiek Café, twee weken geleden in café ’t Ponton, behandelde een onderwerp waar je je op stuk kunt bijten. Islam & Christendemocratie: Gaat dat samen en zoja, wat gaat er dan samen of komt er overeen? Hülya Kaynarca, een 26-jarige moslima, leidde de discussie in met een korte presentatie.

Persfoto van Hülya Kaynarca.

Hülya is actief als fractie-assistent Communicatie bij het CDA in Ede, de plaats waar ze woont en gestudeerd heeft. Ze is voorzitter geweest van het CDJA Foodvalley, werkt in Wageningen en studeert daarnaast in Nijmegen. De eerste vraag die ze in de groep gooit, lokt al de nodige reacties uit: Waar denk je aan bij de Islam? Sommige aanwezige jongeren denken aan iemand uit hun kennissenkring of studentenhuis. Anderen denken onmiskenbaar aan het extremisme binnen de Islam. Dat logenstraft Hülya meteen. Er wonen zo’n 70 miljoen moslims in Europa waarvan hooguit één procent extreem gedachtengoed heeft. En slechts een fractie daarvan bezigt het ook in de praktijk.

De geboren Veenendaalse rekent zich tot de Soennitische stroming en ze schetst kort de vele stromingen die daarbinnen bestaan. Zoals er ook zijn binnen de andere hoofdstroming, het Sjiisme, waarmee het belangrijkste meningsverschil bestaat uit de vraag wie de laatste profeet was. Hülya benadrukt dat Allah liefde is, zoals God dat voor christenen is. Ze leest een gedicht voor van de profeet Mohammed dat aangeeft dat je je uit liefde aan Allah moet onderwerpen en niet uit angst. Tussen de Koran en het Oude Testament in de Bijbel is er verrassend weinig verschil. Jezus Christus (Isa) wordt, naast Mozes en Mohammed, als één van de drie belangrijkste profeten beschouwd.

Hülya toont in haar presentatie deze foto van de wijk Kuzguncuk in Istanbul.

Terwijl de IJssel tegen het ponton klotst, waarop het café staat, komt de discussie al tijdens de inleiding van Hülya op gang. Enkele jongeren zijn speciaal voor het thema gekomen en maken zo op een laagdrempelige manier kennis met het CDJA. Hülya vertelt dat ze zich thuis voelt bij het CDA en dat ze de politiek van huis uit heeft meegekregen. Haar grootvader is in de jaren zestig als gastarbeider naar Nederland komen en haar moeder, die ze heeft meegenomen naar ’t Ponton maar die zich afzijdig houdt, is altijd actief geweest bij participatieraden.

Hülya toont in haar presentatie een foto van de wijk Kuzguncuk in Istanbul, waar al anderhalve eeuw een kerk, een moskee en een synagoge zij aan zij staan en leven. De Islam is niet zo intolerant als het beeld dat de extremisten vaak oproepen. Tolerantie, respect en rechtvaardigheid staan centraal in de Islam. Al met al hebben hele volksstammen aan onderzoekers zich al over de Islam geboden en ook over haar verhouding tot de Christendemocratie. Daar hebben de jongeren van het CDJA en de gasten deze avond aan kunnen proeven. Daarmee is het nieuwe seizoen geopend. Het volgende Politiek Café komt er binnenkort alweer aan.

Bij een biertje discussiëren Jeroen Linderhof en Gerben Koning de Gans nog na.

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x