Overeenkomst aanpak N307 ondertekend

Overeenkomst aanpak N307 ondertekend

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Regio en Rijk investeren samen in bereikbaarheid en waterveiligheid

De aanpak van de N307 Roggebot-Kampen is het sluitstuk van het programma Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Provincies Flevoland en Overijssel en het ministerie van IenW investeren gezamenlijk 100 miljoen euro in bereikbaarheid en waterveiligheid van de IJsseldeltaregio. Vandaag werd hiervoor de overeenkomst ondertekend. De combinatie Roggebot (Mobilis, Van Gelder en Van den Herik) gaat de werkzaamheden uitvoeren.

IJsseldeltaprogramma
Het Rijk, de provincies Overijssel en Flevoland, de gemeenten Kampen en Dronten, Rijkswaterstaat en de waterschappen Zuiderzeeland en Waterschap Drents Overijsselse Delta werken in het IJsseldeltaprogramma samen aan de verbetering van de waterveiligheid en de bereikbaarheid van de regio.
Als laatste wordt nu de N307 onder handen genomen. Met het slopen van de Roggebotsluis kan het hoogwater van de IJssel via het Reevediep worden afgevoerd naar het IJsselmeer. Het project geeft opnieuw een impuls aan de doorstroming op de verbinding Alkmaar-Zwolle.

Nieuwe brug
Na sloop van de sluis komt er een nieuwe 300 meter lange brug, die aanzienlijk minder vaak opengaat voor de scheepvaart. ”Nagenoeg 100 procent van de beroepsvaart en 90 procent van de recreatievaart kan straks onder de brug door. Bovendien krijgt autoverkeer in de spits voorrang op het scheepvaartverkeer,” zegt gedeputeerde Jan de Reus.
Ter plekke krijgt de N307 tevens een opwaardering met parallelwegen en maatregelen voor fietsveiligheid. De eerste voorbereidingen zijn al te zien. Na de zomer is begonnen met het verleggen van kabels en leidingen in het gebied. ”We blijven tijdens de aanleg van de nieuwe infrastructuur in gesprek met aanwonenden en bedrijven”, zegt gedeputeerde Bert Boerman.

Alle betrokkenen bij de Combinatie Roggebot zetten thuis of op kantoor hun handtekening.

Combinatie Roggebot
De bedrijven Mobilis, Van Gelder en Van den Herik vormen samen de Combinatie Roggebot, die het project gaat uitvoeren. Alle betrokkenen thuis of op kantoor hun handtekening. Begin september vond de gunning plaats. De voorbereiding voor de uitvoering is inmiddels opgestart.
“In samenspraak met partijen gaan we eerst de ontwerpen verder uitwerken en optimaliseren. Voor de toeritten van de nieuwe brug beginnen we in januari 2021 met het opbrengen van zand, zodat zich dat kan zetten. Ook de bouwkundige voorbereidingen gaan dan van start”, zegt Robert Maat namens de combinatie.
Hij vervolgt: “De nieuwe brug wordt naast de huidige weg boven de sluis gebouwd, zodat tijdens de gehele bouwperiode het verkeer gewoon door kan rijden en de veiligheid voor weggebruikers en bouwers gegarandeerd is. En natuurlijk houden we rekening met alle belangen van mensen, bedrijven en flora en fauna in de omgeving.”

Zie ook:
Consortium licht plannen toe voor transformatie N307 (video)
Roggebotsluis wordt vervangen door brug

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x