Comeniusconferentie TU Kampen brengt West- en Oost-Europa bijeen

Comeniusconferentie TU Kampen brengt West- en Oost-Europa bijeen

Nieuws 0 Comment

Burgemeester Koelewijn ontvangt deelnemers op stadhuis

Jan Amos Comenius geëtst door Wenceslas Hollar (1652)De Theologische Universiteit Kampen organiseert deze week de Comeniusconferentie. Deze conferentie vindt tweejaarlijks plaats en komt voort uit een samenwerking tussen (protestant) theologische universiteiten en faculteiten uit Nederland en uit Oost-Europese landen. Woensdag werd de conferentie geopend en donderdag ontving burgemeester Koelewijn de deelnemers op het stadhuis. Ook uit de Kamper zusterstad Pápa zijn er enkele deelnemers en sprekers.

Comenius
Al jaren bestaat het samenwerkingsverband tussen theologische onderwijsinstellingen in Kampen, Apeldoorn, Amsterdam, Leiden, Groningen en Leuven en zusterinstellingen uit Hongarije, Roemenië, Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije. De naam is een samentrekking van Commissie voor Oost/Midden-Europese en Nederlandse Inter-Universiteire Samenwerking. Het is ook de naam van de protestantse geleerde Jan Amos Comenius die leefde aan het eind van de Middeleeuwen. Hij streefde verbetering van het onderwijs na en was naast pedagoog ook theoloog. Verdreven door geloofsvervolging bracht hij zijn laatste tijd door in Amsterdam. Hij ligt begraven in Naarden. Het hedendaagse samenwerkingsverband, dat naar hem genoemd is, wil Europa-brede contacten bevorderen om internationale samenwerking te faciliteren. Tevens wil het begrip kweken voor de verschillende theologische situaties van protestanten in Europa. Eén van de belangrijkste activiteiten van Comenius is het organiseren van de conferentie in afwisselend Nederland of België en deelnemende landen in Midden- en Oost-Europa.

De burgemeester neemt een brief uit Pápa in ontvangst.

Conferentie
Tijdens de vierdaagse conferentie passeren talloze theologische onderwerpen de revue in lezingen en discussies. Ter ontspanning was er vrijdagmiddag een vaartocht met de Veerman van Kampen en donderdagmiddag een receptie op het stadhuis. Burgemeester Koelewijn heette iedereen persoonlijk welkom aan de deur en kreeg van een deelnemer uit Kamper zusterstad Pápa een brief overhandigd. De raadzaal was sfeervol gemaakt door een barretje, muziek en een diapresentatie op het grote scherm. Met beelden op het scherm prees Koelewijn Kampen aan en de voorzitter van het College van Bestuur sloot zich bij zijn welkomstwoorden aan. Tenslotte maakte Koelewijn een bruggetje naar de Comeniusconferentie. Hij haalt Toon Tellegen aan die veel over de mier en de eekhoorn heeft gedicht en geschreven. Tellegen heeft ook, namens de Korinthiërs, een brief terug geschreven aan Paulus. Hoe zou Comenius hierop reageren? ”Geloof, hoop en liefde zijn grote woorden die op elkaars tenen dansen,” schrijft Tellegen. Comenius erkent dit. Maar hij vindt rust door God in zijn hart te sluiten. Met deze woorden op zak wandelden de deelnemers, na een hapje en een drankje in de raadzaal, terug naar de universiteit aan de Broederweg, door het Stadspark onder een stralende zon.

De deelnemers aan de Comeniusconferentie worden toegesproken in de raadzaal van het Kamper stadhuis.

Zie ook:
Schooldag Theologische Universiteit kijkt vooruit (sept. 2017)
Nieuwe corpsleden TUK zitten in zak en as (aug. 2017)
Blik op de Theologische Universiteit Kampen (mei 2015)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x