Amaveria verstilt St. Annakapel met ’Vogel & Requiem’

Amaveria verstilt St. Annakapel met ’Vogel & Requiem’

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Verhalend concert over leven, liefde en dood maakt indruk

Twee klassiek geschoolde zangeressen hebben hun muzikaal talent gebundeld in het duo Amaveria. De St. Annakapel in Kampen mocht de première smaken van hun voorstelling ’Vogel & Requiem’. Klassieke en lichte muziek wisselden elkaar af met gesproken tekst die het publiek deed verstillen. De vroegere kloosterkapel werd gevuld met klank en kleur en vormde een passende entourage voor de mooie omlijsting.

Verhalend
In het laatste weekeinde van oktober werd zowel in de St. Annakapel als in de Waalse kerk in Leeuwarden de voorstelling opgevoerd. Het eerste weekeinde van november mag de Sint Martinuskerk in Bussloo ’Vogel & Requiem’ verwelkomen. De schoonzussen Michal en Nienke de Jong versterken hun onderlinge verbinding met muziek. Die omlijsten ze in deze voorstelling met gepast decorum en tekst.
Nienke neemt als Vogel achter de verborgen toetsen plaats en mijmert over haar soortgenootjes die naar het zuiden vertrekken. De winter komt eraan en ze gaat een schuilplaats zoeken. Haar maatje doorstond vorig jaar de kou niet. De schmink en de beweging geven aan dat over elk detail is nagedacht zoals de goede luisteraar ook, voordat het concert begon, kwetterende vogeltjes op de achtergrond kon horen.

Mijmerend
Michal doet zwart gesluierd als Requiem haar intrede. Samen mijmeren ze over het leven en de dood waarbij opera wordt afgewisseld met populaire, lichte muziek. Het duo vormt op verzoek de muzikale omlijsting bij bruiloften, diners, huiskamerconcerten en uitvaarten. De voorstelling ’Vogel & Requiem’ geeft een goed voorproefje daarvan.
Het optreden was, bedoeld of onbedoeld, een mooie opmaat naar Allerzielen en Gedachteniszondag. Of naar de herfst en winter die voor de deur staan. Maar het verhaal gaat verder naar de lente en er ontspruit nieuw leven, zowel in de muziek als in de personages. De weemoed blijft met het bekende nummer ’Kon ik nog maar even bij je zijn’. Geen moment wordt de voorstelling deprimerend. Uiteindelijk beleeft ieder op eigen wijze de thema’s leven, liefde en dood die alle evenredig aan bod komen.

Herinnerend
Ook de winter wordt niet negatief bejegend want die heeft ”zijn wijze les gegeven”. Het optreden eindigt in liefdevolle herinnering: ”levend zijn de doden zolang wij hen herdenken.” Schoonzusters De Jong geven met ’Vogel & Requiem’ een warm en rijk visitekaartje af. Beiden zijn afkomstig uit Leeuwarden maar wonen tegenwoordig in Kampen en Dronten. Met een scala aan instrumenten, waarbij de menselijke stem voorop staat, biedt het duo een gevarieerd repertoire. Dat bieden ze graag aan voor diverse gelegenheden. De St. Annakapel mocht het smaken.

Schoonzussen en klassiek geschoolde zangeressen Michal en Nienke de Jong vormen het muzikale duo Amaveria.

Gipsyconcert
Over twee weken wordt de St. Annakapel in Spaanse sferen gebracht met een gipsyconcert van de temperamentvolle zangeres Monica Coronado (Barcelona) en de vingervlugge gipsyflamenco gitarist Manito. Waar Michal en Nienke afgelopen weekeinde het publiek op het puntje van de stoel brachten, zo belooft Monica dat met haar charisma te doen op zaterdag 18 november om 19u30. Dan mag de hemel in de St. Annakapel rood kleuren waar die nu blauw bleef. Helaas ging de gewelfverlichting van de kapel niet mee met de seizoenen van Vogel & Requiem. De muziek en mijmeringen onmiskenbaar wel.

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x