Controle dijken eerder gestart

Controle dijken eerder gestart

Nieuws 0 Comment

Vele regen en zachte winter vervroegen jaarlijkse inspectie

In april begint het waterschap gewoonlijk met de jaarlijkse dijkinspectie. De begroeiing is echter al van die omvang dat half maart al gestart is met de inspectie. Door de vele regen en zachte winter is de dijkbegroeiing relatief lang voor de tijd van het jaar. Als dit te lang wordt, zijn schade en kwetsbare plekken moeilijker te zien. Als er nog, zoals langs de IJssel, hoogwater tegen de dijk aanstaat, inspecteert het waterschap later.

Controle
Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert ieder jaar de dijken op beschadigingen, zowel in het voor- als in het najaar. In het voorjaar wordt bekeken hoe de dijken de winterperiode hebben doorstaan. In het najaar hoe ze de winterperiode ingaan. Eventuele schades kunnen zo tijdig worden hersteld.
Behalve de dijkconditie wordt ook bekeken of het dijkonderhoud goed is uitgevoerd door particuliere eigenaren en anderen die hiertoe verplicht zijn.

Graafschade aan dijken moet gerepareerd worden.

Onderhoudsplichtigen
Eigenaren van dijken en alle onderhoudsplichtigen moeten aan een aantal eisen voldoen. De aanwezige begroeiingen, de grasmat en de oeverbegroeiingen moeten goed onderhouden zijn. Bovendien mogen op de dijken geen distels, ridderzuring en andere ongewenste kruiden groeien. Er wordt gecontroleerd of zand, hout, afval en overige voorwerpen zijn verwijderd.
Het egaliseren van molshopen en het verwijderen van wortels van opkomende begroeiing (bomen en struiken) horen ook bij de onderhoudsplicht. Voor de conditie van de dijken is bestrijding van wild noodzakelijk evenals van mollen en ander gedierte dat schade en zwakke plekken kan veroorzaken. Grotendeels voert het waterschap als eigenaar deze werkzaamheden zelf uit.

Eerder nieuws van het waterschap:
IJsseldijk beproefd door waterschap (video)
Drie gemalen op Kampereiland vernieuwd
Aandacht gevraagd voor Wereld Toilet Dag (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x