Weg ligt open voor glasvezel in buitengebied

Weg ligt open voor glasvezel in buitengebied

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Eerste vraag is of er vraag naar is


Wat burgemeester en wethouders van gemeente Kampen betreft, kan er glasvezelverbinding worden aangelegd in haar buitengebied. Het college heeft ingestemd met een convenant dat dat mogelijk moet maken. CIF is aangewezen als toezichthouder en Rendo zal de aanleg verzorgen. De raad wordt geïnformeerd hierover. De volgende stap is een peiling naar de interesse. Hiermee vindt de aanvang van het project uit 2015 weer doorgang.

In diverse plaatsen vinden al initiatieven plaats om het buitengebied te ontsluiten. Eveneens de bedrijven CIF en Rendo zijn onder andere betrokken bij vergelijkbare projecten in Hoogeveen, Barneveld en Renswoude. Ook daar is de voorwaarde dat minimaal 50% van de potentiële aansluitingen mee moet doen. In 2015 werd het burgerinitiatief IJDGB opgericht en de reacties daarop waren positief. Stichting IJsseldelta Glas Buitengebied (IJDGB) zet zich in om snel en betaalbaar een glasvezelnetwerk te realiseren, voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers, in het gehele buitengebied van Kampen en Zwolle, tezamen meer dan tweeduizend adressen en aansluitingen. Voormalig wethouder Wieten begeleidde het destijds ingezette proces ’Breedband’. Op een informatiebijeenkomst vorig jaar in de Koekoek was er volop belangstelling.

In de grond in te brengen glasvezelkabels.

Gemeente
Het college laat weten dat er, in verband met de aanleg door Rendo, enkele wijzigingen zijn aangebracht in het oorspronkelijke convenant maar ze geeft geen details prijs over de overeenkomst. Het nieuwe convenant tussen Rabobank Bouwfonds Communication Infrastructure (CIF) en gemeente Kampen heeft als doel een glasvezelnetwerk aan te leggen in het buitengebied ten noorden van de IJssel. In de uitwerking vindt een scheiding plaats in de buurtplaatsen waarmee samengewerkt wordt. Het CIF zal belast zijn met het toezicht op de kabel- en leidingwerken en gemeente Kampen voor wat betreft bijkomende, infrastructurel zaken. De IJssel zorgt voor een fasering in de aanleg.

De droom van menige bewoner op het platteland.

Provincie
Vanuit Provincie Overijssel bestaan er stimuleringssubsidies om bijvoorbeeld vooronderzoek uit te voeren en daarvan heeft IJDGB gebruik gemaakt. De provincie is een groot voorstander van aanleg van duurzame glasvezelnetwerken. “Het burgerinitiatief is belangrijk voor de leefbaarheid op het platteland voor zowel inwoners als voor ondernemers,” sprak Wieten ruim twee jaar geleden. IJDGB is aangesloten bij de Diensten Coöperatie Breedband Overijssel. Deze ondersteunt en faciliteert stichtingen die worden opgericht door breedbandwerkgroepen in gemeentes in Overijssel waaronder Kampen. In het najaar zal gestart worden met het peilen van het aantal toezeggingen tot het afnemen van glasvezel in het buitengebied van Kampen. Wat de gemeente betreft, ligt de weg open maar voordat dit letterlijk realiteit wordt, is er nog een lange weg te gaan.

Uit te rollen glasvezelkabel.

Zie ook:
‘CIF brengt de wereld bij u thuis’
Breedbandcoöperaties: samen sterk (NLConnect)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x