Veiligheidsregio geeft waarschuwing af

Veiligheidsregio geeft waarschuwing af

Gemeente, Nieuws, Politiek, Regionaal 0 Comment

Reclamebureau stuurt positieve boodschap wereld in

Premier Rutte maande het Nederlandse volk afgelopen donderdag tot voorzichtigheid en nam met name jongeren op de korrel. Al eerder had Veiligheidsregio IJsselland gewaarschuwd dat ”de gekregen ruimte niet vrijblijvend is”. Critici blijven wijzen op de disproportionaliteit van de maatregelen. Een reclamebureau bemoedigt intussen de bevolking met de boodschap ”Het wordt weer beter”.

Ruimte
Veiligheidsregio IJsselland (VR IJ) kondigde twee weken geleden strenger toezicht aan op het naleven van de coronaregels. De houding van de bevolking zou verslappen. Minister Grapperhaus meldde op 22 juli dat het toegenomen aantal besmettingen met het coronavirus een waarschuwing is.
Ruim een week later voegden premier Rutte en minister De Jonge zich bij zijn woorden. Volgens VR IJ kan ”de samenleving zich niet veroorloven de grenzen te laten vervagen” – met minder dan anderhalve intermenselijke afstand, met samenkomsten en met het niet meer stuk wassen van de handen. Het Huidfonds een waarschuwing afgegeven voor een droge of beschadigde huid. Met veel en grondig wassen van de handen gaat het beschermende laagje vet en huidcellen verloren.
Plaatsvervangend voorzitter van VR IJ Bort Koelewijn heeft als (Kamper) burgemeester meer bevoegdheden gekregen om verspreiding van het virus af te remmen. Het beleid wordt meer regionaal ingevuld. Koelewijn ziet weinig toegevoegde waarde in de extra instrumenten. Volgens VR IJ zullen politie en gemeenten de teugels strakker aantrekken.

Een oproep tijdens één van de vele manifestaties van Viruswaarheid.nl.

Beperking
Onder druk van onder andere Amsterdam en Rotterdam bieden de ministers burgemeesters de mogelijkheid om lokaal mondkapjes te verplichten. VR IJ ziet daar vanaf omdat dat volgens het RIVM ”medisch niet bijdraagt”. Critici wijzen bovendien op gezondheidsrisico’s en het ongrondwettelijke karakter van een experiment dat tevens tegen meerdere (internationale) verdragen ingaat.
Op internet is een verklaring beschikbaar om bij zich te dragen mocht men toch aangehouden worden. In het Openbaar Vervoer gaat dit niet op want daar beroept men zich op eigen orderegels. In lijn met het RIVM wordt wel erkend dat de verplichte niet-medische mondkapjes schijnveiligheid bieden, zoals ook ter sprake kwam bij de mondkapjeswedstrijd (zie onderaan).
Verder blijven ’mensen met gezond verstand’ erop hameren dat het virus niet meer zal verdwijnen. Kwetsbare groepen kunnen daar rekening mee houden. COVID-19 (coronavirus) betreft geen dodelijk virus, zoals het RIVM eerder aan de Tweede Kamer toelichtte.

Chantage
Volgens Jeroen Pols, advocaat van de beweging Viruswaarheid.nl (voorheen Viruswaanzin.nl), is de stelling ”je doet het voor een ander” morele chantage. Noch voor de beschermende werking van het (niet-medische) mondkapje, noch van de anderhalve meter afstand, is wetenschappelijk bewijs.
Desalniettemin wordt de hele bevolking onderworpen aan “ingrijpende vrijheid beperkende maatregelen”, volgens Pols. Een mondkapje weigeren is, in zijn woorden, egoïstisch van hem of haar die dat die persoon kwalijk neemt.
De versoepeling van maatregelen en/of het toegenomen aantal testen hebben geleid tot een toename van het aantal besmettingen. Daarop slaan ministers en Veiligheidsregio’s nu alarm.

Een positieve bemoedigende reclameboodschap van Centercom.

Beter
Na het eerste pakket versoepelde coronarestricties, startte het reclamebureau Centercom een opbeurende campagne. Ze koos voor een positieve boodschap op hun straatborden: ”Het wordt weer beter”. Dit kwam niet voort uit lege billboards want na een dip lopen de orders weer goed, aldus salesmanager Remko Booghmans.
De marketingafdeling van Centercom heeft de campagneposters ontworpen. Op de vraag of de boodschap inmiddels achterhaald is, geeft Booghmans aan ”helaas niet in een glazen bol te kunnen kijken”. Niemand die zich verplaatst in Kampen langs de hoofdwegen, kan de posters ontgaan. Tenminste tot 1 september mogen ambtenaren niet op het stadhuis werken waar ze uitzicht hadden gehad op de positieve uitingen.
Overheid en Veiligheidsregio’s lijken echter niet mee te willen gaan met de optimistische toon. Integendeel.

Zie ook:
Schrappen evenementen naar wens Veiligheidsregio
Gescheiden routes voetgangers op Kamper Stadsbrug (opinie)
Mondkapjeswedstrijd levert fraaie inzendingen op (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x