Coronavirus in rioolwater aangetroffen

Coronavirus in rioolwater aangetroffen

Nieuws 0 Comment

Virus vooralsnog niet aangetoond in gezuiverd water

Via uitwerpselen van besmette mensen kan het coronavirus in het rioolwater terechtkomen. Dat heeft onderzoek aangetoond. In het gezuiverde water dat uit een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) komt, is het virus vooralsnog niet aangetoond, stelt het waterschap. Het waterschap vervolgt haar primare werk met aangescherpte maatregelen.

Oppervlaktewater
De metingen zijn gedaan in afvalwater en omwonenden van een RWZI lopen geen risico, aldus Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). RWZI’s lozen gezuiverd water op oppervlaktewateren zoals ringvaarten en boezemkanalen. Het is altijd, af te raden om vlakbij lozingspunten te zwemmen of anderszins in contact met water op die plekken.
Voor medewerkers van RWZI’s voldoen de reguliere beschermingsmaatregelen om hen ook tegen het coronavirus beschermen. Zij dragen persoonlijke beschermingsmiddelen afgestemd op hun werkzaamheden.

Een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI).

Metingen
Wekelijks worden er door het RIVM monsters genomen van het afvalwater bij Schiphol. Dit gebeurt vanaf 17 februari en pas bij metingen op 2, 9 en 16 maart kon met moleculaire detectiemethoden het coronavirus worden aangetoond. Oftewel vier dagen na de eerste vastgestelde besmetting in Nederland.
In Tilburg (Noord-Brabant) is op 3, 10 en 17 maart ook afvalwater bemonsterd en werd het coronavirus aangetoond. Dit was eveneens binnen de eerste week na de eerste positief geteste patiënten vanaf 27 februari. Afvalwater bij de RWZI in Kaatsheuvel (naast Tilburg) is op 3 en 18 maart getest. Er is niet specifiek gemeten in het werkgebied van WDODelta.

Waterschapswerk
Het in Nederlands rioolwater aangetroffen coronavirus heeft voor inwoners geen gevolgen. Afvalwatermedewerkers op de rioolwaterzuivering houden zich aan de gebruikelijke hygiënevoorschriften en beschermende kleding. Daarmee zijn zij beschermd tegen het virus als ze aan het werk zijn op de zuivering.
Door het uitgestelde vaarseizoen (zie onderaan) worden de sluizen van WDODelta alleen geopend voor hulpdiensten. Voor vragen over het werk van het waterschap of een melding wordt verzocht dit telefonisch (088-2331200) of per mail (info@WDODelta.nl) te doen. Het hoofdkantoor in Zwolle is vooralsnog wel geopend.

Zie ook:
Bediening bruggen en sluizen blijft volgens winterregime
IJsseldijk beproefd door waterschap (video)
Bemonstering van het oppervlaktewater.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x