Corso Sint Jansklooster niet op landelijke televisie

Corso Sint Jansklooster niet op landelijke televisie

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Grootse bloemenparade wel live op RTV Oost en Facebook maar Omroep MAX zegt af

Voor het derde jaar zou het bloemencorso in Sint Jansklooster uitgezonden worden op de landelijke televisie. De organisatie krijgt echter de benodigde eigen bijdrage niet rond. RTV Oost zendt het evenement wel live uit. Studenten van Landstede verzorgen een live uitzending via internet op Facebook. De organiserende COV in het dorp boven Genemuiden is teleurgesteld. Omroepbaas Jan Slagter heeft zijn medewerking in moeten trekken ofschoon de uitzending al in de programmering op TV was opgenomen.

Piet Paulusma
Vrijdag 17 augustus wordt voor de 50e maal het Corso Sint Jansklooster georganiseerd. Om twee uur start het middagcorso en om half negen het avondcorso. Zaterdagmiddag zijn de creaties te bewonderen tijdens het Corsofestival en wordt er een Schuttersfeest georganiseerd. Omroep MAX zou een live uitzending van het corso op NPO2 verzorgen en vroeg aan de organisatie daarvoor een bijdrage van €15.000. Zelf zou de omroep €25.000 betalen. Een belangrijke waardering voor de vele betrokken vrijwilligers is het breed onder de aandacht brengen van het evenement op televisie. RTV Oost zendt het corso live uit maar Omroep MAX vult het gat in de programmering met een herhaling van het corso uit 2015, ofschoon de omroep op Twitter geen “zomer vol herhalingen” belooft. Studenten van de Landstede-opleiding ’audiovisueel specialist’ verzorgen met meerdere camera’s en een regiestudio een uitzending op Facebook. Evenals vorig jaar heet het COV Piet Paulusma welkom. De populaire weerman van SBS6 brengt al jaren een bezoek aan Sint Jansklooster voorafgaand aan het corso. Dit jaar zal hij vanuit de bouwschuur van een corsogroep zijn weerpraatje houden.

Een deelneemster aan het bloemencorso in Sint Jansklooster ondersteunt haar creatie.

Immaterieel erfgoed
De Christelijke Oranje Vereniging organiseert van oudsher het corso, dat sinds 2016 tot het immaterieel erfgoed Overijssel behoort. Voor de COV was de toekenning destijds een belangrijke waardering: “Wij zien het als een vorm van cultuur, een traditie die sterk leeft in onze regio en de gehele lage landen. We zijn dan ook enorm blij met deze erkenning!” De kiem van het bloemencorso ligt in het jaarlijkse dorpsfeest ter ere van de verjaaardag van koningin Wilhelmina. Versierde boerenwagens en verklede individuen vormden een optocht. In 1968 werden voor het eerst gladiolen gebruikt voor het opfleuren van de wagens. Uiteindelijk groeide het uit tot een evenement van nationale omvang dat niet verwacht wordt in een dorp van 17.000 inwoners. Voor hen volstaat het verkleden niet meer en de deelnemende personen worden ook met bloemen “aangekleed”. Heel Nederland is welkom om te komen kijken. De kijkers thuis, ook van Omroep Max, kunnen terecht bij RTV Oost en op de Facebookpagina van Landstede AV & fotografie. Zij zullen ook een DVD maken die het mooiste is om terug te kijken als… je er live bij bent geweest.

 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top