Per direct crisisopvang in sporthal De Reeve

Per direct crisisopvang in sporthal De Reeve

Gemeente 0 Comment

Gemeente Kampen stelt beperkte opvangcapaciteit beschikbaar voor asielzoekers

Het besluit zat al in de pijplijn en is dinsdagavond 28 juni gevallen: burgemeester Sander de Rouwe heeft, op dringend verzoek van de veiligheidsregio IJsselland, besloten per direct opvangcapaciteit beschikbaar te stellen voor de crisisopvang van asielzoekers in sporthal De Reeve. De eerste voorbereidingen voor de opvang zijn deze avond getroffen en vanaf woensdagmorgen kunnen de eerste asielzoekers arriveren.

Opvang
Naast de reguliere opvang van asielzoekers in het AZC te Dronten, de noodopvang van asielzoekers in Kampen-Noord, de opvang van Oekraïense vluchtelingen bij gemeente en particulieren, heeft gemeente Kampen nu met spoed een crisisopvanglocatie voor asielzoekers gezocht en gevonden. De opvang in Ter Apel is overvol en komt al weken in het nieuws door schrijnende situaties aldaar.
„De nood is opnieuw zeer hoog”, vertelt De Rouwe, „en om zeven uur vanavond kreeg ik een telefoontje vanuit de veiligheidsregio dat er sprake is van een acute noodsituatie waarin met spoed 1.250 bedden nodig zijn.”
Hij vervolgt: „Daarom heb ik besloten onze sporthal bij het stadhuis aan te bieden voor opvang aan ontheemden die bij aankomst in Ter Apel geen onderdak kunnen krijgen. We verwachten en verlangen wel van het Rijk dat er daarna een meer structurele opvanglocatie komt.”

Crisis
Het kabinet heeft de situatie rond de asielopvang als landelijke crisis bestempeld. Door een aanhoudende, maar wel gelijkblijvende, instroom van asielzoekers, de zeer beperkte doorstroom van statushouders en het gebrek aan alternatieve opvangcapaciteit zijn de afgelopen maanden bij herhaling ontoelaatbare situaties ontstaan rondom veiligheid, gezondheid en maatschappelijke onrust in en rond het aanmeldcentrum in Ter Apel.
De veiligheidsregio’s zijn gevraagd crisisnoodopvangplekken te realiseren. Gemeente Kampen had eerder deze week al besloten om Horstsingel 1 aan te wijzen als tijdelijke opvanglocatie. Daardoor was de gemeente al voorbereid en al de nodige zaken aan het regelen. Nu is ze overvallen door de aanhoudende noodsituatie in Ter Apel en moeten de plannen weer bijgesteld worden.

Roulatiesysteem
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft afgelopen weken herhaaldelijk belrondes gepleegd naar gemeenten wie nog een plekje heeft. Tussen het Rijk en de veiligheidsregio’s is afgesproken om per veiligheidsregio 150 extra opvangplekken voor asielzoekers te realiseren, die in korte tijd geschikt gemaakt kunnen worden voor de tijdelijke opvang van groepen asielzoekers.
Met een roulatiesysteem per gemeente zou de zomerperiode overbrugd moeten kunnen worden in afwachting van meer structurele oplossingen. De elf gemeenten binnen VR IJsselland staan samen garant voor de gevraagde tijdelijke crisisnoodopvang en zijn de afgelopen weken op zoek gegaan naar geschikte locaties. Zo ook gemeente Kampen.
De gemeente onderzoekt samen met mensen van onder andere Welzijn Kampen (WijZ) hoe met vrijwilligers de groep asielzoekers ook iets van sport en cultuur gebonden kan worden, naast het tijdelijk verblijf in de sporthal.

Informatie
Omwonenden en gebruikers van de sporthal worden dinsdagavond en woensdagmorgen over het besluit geïnformeerd. Donderdagavond 30 juni is er van 18.30 tot 19.15 uur op het stadhuis een inloopmoment voor mensen met vragen. Maandag 4 juli is er van 19.00 tot 20.30 uur op het stadhuis een aanvullende informatiebijeenkomst over de tijdelijke crisisnoodopvang.
Burgemeester De Rouwe benadrukte eerder deze week dat hij geen rondtoeren wenst van asielzoekers, zoals enkele jaren geleden gebeurde. De sporthalbezetting levert voor scholen geen probleem op want volgens De Rouwe hebben alle leerlingen al hun cijfer voor Lichamelijke Opvoeding. Hij helpt het COA in deze crisissituatie graag asielzoekers te helpen aan ”bed, bad, brood en bits”.

Zie ook:
Bedrijfsgebouw in Kampen-Noord aangewezen voor asielzoekers
Initiatieven voor Oekraïense medemens blijven opborrelen (De Brug)
Inwoners uit Kampen halen vluchtelingen op Lesbos

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x