Spelenderwijs crisisdraaiboeken controleren

Spelenderwijs crisisdraaiboeken controleren

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Bordspel Crisiz simuleert crisissituatie voor zorginstellingen

Het idee komt uit de koker van Carinova, een regionale zorgorganisatie uit Deventer. Een bordspel waarmee zorginstellingen de effecten van een crisis op hun organisatie laagdrempelig kunnen leren kennen. GHOR IJsselland ontwikkelde het spel. Rianne van den Berg (directeur GGD IJsselland) mocht het eerste exemplaar overhandigen aan Jan Griepink (bestuursvoorzitter Carinova).

Ontwikkeling
Samen met een aantal zorgpartners heeft Geneeskundige HulpverleningsOrganisatie in de Regio (GHOR) IJsselland, onderdeel van Veiligheidsregio (VR) IJsselland, het bordspel Crisiz ontwikkeld. Managementteams van zorgorganisatie kunnen met dit spel ervaren in hoeverre de interne draaiboeken, maar ook het crisisteam zelf, in crisissituaties functioneren. Ofschoon het heel actueel is in de huidige coronacrisis, stamt het idee al van voor die tijd.
Het kan immers allerlei soorten crises aangaan. Als een instelling getroffen wordt door bijvoorbeeld brand, agressie of cybercriminaliteit, is het belangrijk om snel en accuraat te handelen met de juiste doelen voor ogen.

Spelenderwijs
Er is bewust gekozen om de complexe materie in de vorm van een bordspel aan te bieden. Op deze manier kunnen instellingen zonder grote investeringen, voorbereiding en op ieder gewenst moment het spel erbij pakken. „De aanschafkosten van het spel (zo’n €75) wegen in de verste verte niet op tegen een managementtraining”, vertelt projectleider Remco Groot Beumer.
Bij verandering in de samenstelling van een crisisteam is het een perfecte manier om ervaring op te doen. Daarnaast is het simpelweg ook leuk om in spelvorm te kunnen oefenen. Na testrondes met het spel zijn er aanpassingen doorgevoerd in beleidsplannen en draaiboeken.

Landelijke uitrol
Crisiz heeft landelijk aandacht en interesse getrokken. Nadat het ontwikkeld is binnen VR IJsselland, volgt er derhalve een landelijke uitrol. Na de overhandiging en presentatie binnen regio IJsselland zullen er in 20 van de 25 andere Veiligheidsregio’s presentaties plaats vinden.
Samengevat worden tijdens het spel een aantal fases doorlopen waarbij stapsgewijs beslissingen moeten worden genomen die later op kennis en besluitvaardigheid worden beoordeeld. Rianne van den Berg is trots op het product uit haar stal dat binnenkort het hele land doorgaat. Geen crisis te groot voor Crisiz.

Simulatietraining voor crisisbestrijding in de zorg.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x