cultuurZIEN brengt documentaire uit over bedevaart naar Kevelaar (video)

cultuurZIEN brengt documentaire uit over bedevaart naar Kevelaar (video)

Kerk, Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Weerloze Waarden aflevering 20 volgt bedevaartgangers uit Kampen en omstreken


Eén van de favoriete bestemmingen voor veelal Rooms-Katholieke bedevaartgangers is Kevelaar. Vanuit het hele land worden er pelgrimsreizen georganiseerd naar de Mariabedevaartsplaats net over de grens in Duitsland. cultuurZIEN volgde een groep pelgrims uit regio Zwolle, waaronder Nico en Marleen uit Kampen die te voet naar Kevelaar waren afgereisd. In de programmaserie ’Weerloze Waarden’ staat in de 20e aflevering de bedevaart naar Kevelaar centraal.

Grote belangstelling
De pelgrimage naar Kevelaar mag zich al eeuwen in een grote belangstelling heugen. Op de website van aartsbisdom Utrecht staat een lange lijst van organisaties uit het hele land. Daarin wordt ook de ’Broederschap Kevelaer Zwolle en omstreken’ genoemd die al vanaf 1779 de Mariabedevaart naar Kevelaar organiseert en tegenwoordig vanuit Kampen opereert. cultuurZIEN ging eind augustus mee met een groep van 170 deelnemers en legde de tweedaagse reis vast in een documentaire. Een week voordat de groep vertrok vanuit Zwolle waren Marleen Last en Nico van Dijk te voet vertrokken vanuit de RK Buitenkerk in Kampen waar hun tocht was ingezegend (zie onderaan).

Een beeld van de Heilige Maria in de RK Buitenkerk

Troosteres der Bedroefden
In de 17e eeuw zou een marskramer opdracht hebben gekregen via een stem van de heilige Maria om een kapel te bouwen voor de Moeder Gods. In korte tijd vonden er daarna meerdere wonderbaarlijke genezingen plaats die erkend zijn door de Rooms-Katholieke kerk. Uiteindelijk draait het om een kleine maar wonderbaarlijke afbeelding van Maria die in de documentaire te zien is. Dit genadebeeld staat bekend als de Consolatrix Afflictorum oftewel de ’Troosteres der Bedroefden’. Door de vrome aantrekkingskracht groeide Kevelaar van een nietszeggend dorpje uit tot een populaire toeristische trekpleister. De documentaire laat zien dat naast bezinning en geloof ook gezelligheid en het samenzijn belangrijk zijn en spirituele verdieping geven. En verbinden, om met een dezer dagen populair Kamper modewoord te spreken.

De RK Buitenkerk in Kampen met Carin Koopman (rechts) naast Kees Prins.

Weerloze Waarden
Programmamaakster Carin Koopman en cameraman Kees Prins, de drijvende krachten achter cultuurZIEN, waren getroffen door het feit dat er in het als gereformeerd bekend staande Kampen een levendige Rooms-Katholieke gemeenschap bestaat, ofschoon het tweetal zelf vlakbij de Rooms-Katholieke Buitenkerk woont. In hun programmaserie ’Weerloze Waarden’ staan uiteenlopende vormen van kunst en cultuur in Kampen centraal. Eerder leidde de vondst van een Doopsgezind kledingstuk op Kampereiland hen naar een schuilkerkje in Friesland en cultuurZIEN heeft in het verleden ook bijvoorbeeld de Gait L. Berk punterrace verslagen en het onderzoek van Geraart Westerink gevolgd over de stadsuitbreiding naar Kampen West (zie onderaan). Met de aflevering over de bedevaart naar Kevelaar wordt er een nieuw deel aan de serie toegevoegd, die deze keer een kijkje geeft in het, ook her en der boven de rivieren voorkomende, spirituele Rijke Roomsche leven.

Zie ook:
Bedevaartgangers krijgen reiszegen mee vanuit Buitenkerk (video)
Architectuur is niet saai (Stedenbouw en architectuur in Kampen 1940-1970)
Mariabedevaart naar Kevelear (afl. 20 – YouTube)
Alle afleveringen van Weerloze Waarden (YouTube)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x