Cultuurverschil zet Alioune Diagne aan tot dansvoorstelling

Cultuurverschil zet Alioune Diagne aan tot dansvoorstelling

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

’Dag Papa’ toont indrukwekkend de keuze voor stukjes weefsel

In een multidisciplinaire solovoorstelling vertelde Alioune Diagne het publiek in de Stadsgehoorzaal over zijn keuzes als papa. Bij de keuze voor zijn nieuwe thuisland wijkt die af van de tradities in zijn geboorteland Senegal. Zijn voorvaderen werden uitgebeeld op doek terwijl Alioune zijn relaas uitbeeldde in dans, gebruikmakend van het hele podium in de Grote Zaal, op passende muziek met enkele korte gesproken intermezzo’s.

Worsteling
In Senegal ontmoette Alioune ’zijn’ Maaike en ze besloten zich met hun kinderen in Nederland te vestigen. Daar besloot papa Alioune na lange overpeinzing te breken met de Senegalese traditie van besnijdenis bij jongens. Zijn vader en opa zouden het niet begrijpen en zo kwam het ontbreken van ontbrekende stukjes weefsel tussen hen in te staan. Treffend maakte Alioune hiermee een zinspeling op het weversberoep van zijn opa. In Senegal zelf had Alioune al zijn eigen keuzes gemaakt door, wel in navolging van opa, niet het beroep van zijn vader te volgen.
Op het grote podium van de Stadsgehoorzaal liet de gespierde Alioune zijn lenigheid en conditie zien door gehurkt over het podium te stappen. Subtiel gebruikmakend van accessoires als een groot gewaad, een klein hemd en de juiste bewegingen op passende muziek, was voor de goede verstaander zijn verhaal herkenbaar – van opa de wever tot pappa de soldaat. In gesproken woord vertelde hij in twee intermezzo’s dat hij de keuze voor besnijdenis aan zijn twee zoontjes zelf laat.

Duo Solo Danspartners
In de multidisciplinaire voorstelling ’Dag Papa’ toonde Alioune ‘Lune’ Diagne zijn vier gezichten als danser, choreograaf, beeldend kunstenaar en programmeur. De regie was van de hand van Leo Spreksel, de compositie van Jorg Schellekens, de dramaturgie van Javier López Piñón en Danique Jongbloed tekende als productieleider. In Nederland wordt Alioune ondersteund door Stichting Duo Solo Danspartners die hem begeleid bij het opzetten van een danspraktijk in Overijssel en Nederland. In Kampen is hij kind aan huis bij de Stadsgehoorzaal en Huize Maria.
Naast nauwe banden met het Korzo Theater in Den Haag is Alioune sinds vorig jaar ook verbonden aan het interdisciplinaire productiehuis De Nieuwe Oost in Arnhem. Drie dagen na de Stadsgehoorzaal speelde Alioune zijn voorstelling in Theater a/d Rijn in Arnhem. Eerder doorkruiste hij met voorstellingen Senegal en Europa, nu doorkruist hij Nederland en de primeur van ’Dag Papa’ was voor Kampen. Dicht bij huis, zoals een papa wil (of hoort te?) zijn.

Alioune Diagne op het podium in de Grote Zaal van de Stadsgehoorzaal te Kampen.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x