Gevluchte Oekraïense jongeren steken de handen uit de mouwen

Gevluchte Oekraïense jongeren steken de handen uit de mouwen

Kamper Kracht, Nieuws 0 Comment

Na kennismaking met Present biedt Het 8e Werk nuttige dagbesteding op initiatief van PZ-leerlingen

De week begon voor de jongeren onder de Oekraïense vluchtelingen in Kampen als een echte werkweek. Bij Het 8e Werk aan de Zwartedijk staken ze de handen letterlijk en figuurlijk uit de mouwen. In het groen met bomenaanplant en onkruid wieden en op het grijze beton met flink sjouwen. Een productieve en leerzame dag zoals Present en leerlingen van de Pieter Zandt ze vaker voor ze organiseert.

Zelenskylaantje
Aan de locatie van Het 8e Werk aan de Zwartendijk wordt hard gewerkt. Tijdens NL Doet staken een aantal vrijwilligers de handen uit de mouwen (zie onderaan) en maandag 13 juni was die daadkracht aan een aantal Oekraïense jongeren. Ze ruimden puin op de fundering voor de geplande appartementenbouw achter de boerderij. Aan de voorzijde werd onkruid gewied.

In het land achter de boerderij waren tijdens NL Doet al een aantal nieuwe bomen geplant. De Oekraïners plantten nieuwe rijen bomen waardoor een laantje ontstond dat het Zelenskylaantje is gedoopt, naar de huidige en gevierde president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky. Rond het middaguur had Gea Overweg een lunch verzorgd die allen zich goed liet smaken.

Lunchpauze op het erf van Het 8e Werk.

Dagbesteding
De vraag voor nuttige dagbesteding aan Het 8e Werk was via Present gekomen, vertelt Gea Overweg, samen met haar man de drijvende kracht achter de zorglocatie. Present op haar beurt had de jongeren gevraagd mee te denken over een project. De jongeren hadden eerder kennis gemaakt met Stichting Present Kampen en daarover een presentatie gemaakt.

De Oekraïense jongeren krijgen les op de Pieter Zandt Scholengemeenschap. Sinds kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, proberen leerlingen van de PZ-locatie in IJsselmuiden de vluchtelingen op velerlei manieren te helpen. Inmiddels is er een klas gevormd met leraar en leerlingen uit de groep vluchtelingen.

Actiemarkt van de Pieter Zandt Scholengemeenschap voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Actiemarkt
De jaarlijkse actiemarkt wijden ze ook aan de noodsituatie aan de grens van Europa. Woensdagmiddag 29 juni is iedereen welkom bij het schoolgebouw aan de Grafhorsterweg 53 voor allerhande producten en activiteiten. Het precieze goede doel is Noodfonds Oekraïne van Stichting ’Kom over en help’.

Tegelijkertijd wordt een educatief doel gehaald want ”de leerlingen leren zo om verantwoordelijkheid te nemen en hun organisatorische vaardigheden te ontwikkelen”, aldus docent Jan van Putten. De leerlingen zijn aan zet.

Zie ook:
Het 8ste Werk krijgt meer en meer vorm
IJsselmuiden en Grafhorst bieden onderdak en goederen (De Brug)
Groot Kamper Scholierendebat gewonnen door leerlingen Pieter Zandt Scholengemeenschap

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x