Kamper ansichtkaarten voor eigen inwoners over eigen stad

Kamper ansichtkaarten voor eigen inwoners over eigen stad

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

’De Andere Zomer’ toont Kamper bijzonderheden en resulteert in gedicht

Met vakantieogen heeft stadsdichteres Brigitte Wolthuis bijzondere plekken in haar stad Kampen bezocht. Vier weken lang ontwerpt ze een ansichtkaart met een nieuwe strofe die tezamen een gedicht vormen. Wolthuis nodigt iedereen uit om de gratis poëziekaarten te sparen en vooral ook naar elkaar te sturen. Wie vindt het niet leuk om een kaartje te krijgen dat bovendien uitmond in een gedicht over je eigen stad?

Wandelen en fietsen
Zoals meer Nederlanders in deze door de coronacrisis overheerste zomer, gaat Wolthuis niet weg maar blijft in eigen land. Ze blijft zelfs in eigen stad waar ze doorheen wandelt en fietst. Ze staat letterlijk en figuurlijk stil bij bijzonderheden die ”we in het buitenland ademloos kunnen bewonderen maar in eigen stad soms zo makkelijk voorbijlopen”.
Ze neemt de tijd, loopt of fietst, staat stil, kijkt rond en maakt daar een gedicht van. In De Brug ontwerpt ze wekelijks een pagina die de cijfers toelicht op het plattegrondje dat op elke ansichtkaart staat samen met een wekelijkse nieuwe strofe van het totaalgedicht. ”Ga zeker op al die plekken wandelen of fietsen,” zegt Wolthuis, ”maar het is vooral bedoeld om te laten zien waar de plek ligt waar de tekst over gaat. Elk woord in het gedicht heeft te maken met een plek in Kampen.”
Soms doet Wolthuis verrassende ontdekkingen zoals het steentje van Doctor Heppe (zie onderaan).

De grafsteen van Doctor Heppe.

Ansicht en poëzie
De Stadskazerne is één van de twintig plekken in Kampen waar de gratis poëziekaarten af te halen zijn. Wie op de gele uitstalling let, kan meer afhaalpunten ontdekken, zoals Bakker Vermey in Kampen en Bakker Schrijer in IJsselmuiden.
Als stadsdichter en grafisch ontwerper blijft Wolthuis nieuwe projecten bedenken om met gedichten meer mensen te bereiken. Gemeente Kampen stelde budget beschikbaar voor een cultuurproject in coronatijd waarop Wolthuis haar idee voor ’De Andere Zomer’ indiende. Zelf ziet ze dat als vervolg op ‘Je huis is een eiland’. In dat project ging ze met poëzie en taal de verveling te lijf van het thuiszitten en thuiswerken.
Elf augustus verschijnt de vierde en laatste ansichtkaart en is het gedicht compleet. Alle kaarten zullen dan ook op de Facebookpagina van Kamper Nieuws worden geplaatst. Digitaal of analoog kan men zo met een ansicht plus poëzie elkaar een zorgzaam steuntje in de rug geven in deze andere zomer.

Gratis af te halen ansichtkaarten van 'De Andere Zomer'.

Zie ook:
Stadsdichteres wint Kamper Kunstprijs 2019 (video)
Stadswandeling rondom begraven in Kampen (video)
Buitenlandse interesse voor Graphic Novel Bijbel

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x