Kleemanspontje weer in de vaart

Kleemanspontje weer in de vaart

Nieuws 0 Comment

Defecte aandrijfas hield fiets- en voetpont enkele dagen aan wal

Het handmatig bediende fiets- en voetpontje H.C. Kleemans is vandaag weer in gebruik genomen. Afgelopen vrijdag werd de cruciale schakel in de fietsverbinding tussen het Kampereiland en de Mandjeswaard over het Ganzendiep aan de kant gelegd. Een defecte aandrijfas was de oorzaak en is vervangen.

Schakel
Het Kleemanspontje vormt een belangrijke schakel in de fietsverbinding tussen het Kampereiland en de Mandjeswaard over het Ganzendiep. Door het gebruiksvriendelijke pontje is de fietsroute op het Kampereiland en de Mandjeswaard aantrekkelijker geworden. De beleving van het Nationaal Landschap IJsseldelta krijgt daarmee een extra impuls. In de IJsseldelta zijn verschillende fietspontjes aanwezig zodat men de prachtige routes kan fietsen en wandelen. Het Kleemanspontje maakt onderdeel uit van de smaakfietsroute en andere knooppuntfietsroutes

Inspannend
Bij de ingebruikname van het pontje in 2004 werd het Kleemanspontje aangedreven met een ketting, waarbij de overtocht van het pontje handmatig moest worden aangezwengeld. Vooral voor recreatieve wandelaars en fietsers op leeftijd was dat een lastige en inspannende bezigheid. Vereniging Streekbelangen Kampereiland vroeg studenten van de technische opleiding op Windesheim te kijken naar mogelijkheden om het Kleemanspontje duurzaam en gebruiksvriendelijk te maken. Zij presenteerden hun oplossing op 17 juni 2013.

Zonnepanelen
Ruim een jaar later werd het Kleemanspontje in de winterperiode voorzien van zonnepanelen waarmee de veerverbinding voortaan elektrisch wordt aangedreven. Met een eenvoudig bedieningspaneel kon vanaf toen het Ganzendiep worden overgestoken. Het kosteloze zelfbedieningspontje ligt van 15 april tot 10 oktober in de vaart van het Ganzendiep.
Daarmee was het plan van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland geslaagd. De aandacht kon toen gericht worden op realisatie van het pontje tussen de Pieperpolder en de Mandjeswaard, als onderdeel van het dorpsontwikkelingsplan Kamperzeedijk.

Kleemanspontje als cruciale schakel in de fietsverbinding tussen het Kampereiland en de Mandjeswaard over het Ganzendiep.

Corona
Vorig jaar werd het Kleemanspontje kort uit de vaart genomen vanwege plantengroei die het voetveer vast dreigde te doen lopen. Dit jaar kwam het pontje in opspraak door de grote mensenmassa op de kleine oppervlakte. Een verontruste passagier roerde de trom over het hutjemutje staan in deze tijden van corona. Er werd geen enkele druk of aanwijzing gegeven om dit coronarisicovolle groepsgedrag bij te sturen.
GBK deed vervolgens een oproep aan burgemeester Koelewijn om het eenrichtingsverkeer op de Stadsbrug in te treken (zie onderaan) hetgeen met het gebeuren op het Kleemanspontje volledig incongruent is.

Kleemans
De veerverbinding is geen nieuwe verbinding en bestaat al vanaf 1940. In die tijd was de pont de enige verbinding van Kampereiland naar Kampen. De brug, die in 1955 werd gebouwd, maakte de pont overbodig. Doch in 2004 werd het pontje opnieuw in gebruik genomen voor fietsers en wandelaars. Het kreeg toen de naam H.C. Kleemans, een oud-burgemeester van Kampen, naar wie ook een boom naast het oorlogsmonument aan de IJssel is genoemd (zie onderaan).
Een technisch mankement kan nooit uitgesloten worden maar met de nieuwe aandrijfas – de kapotte kon niet gelast worden – is het Kleemanspontje per heden weer in de vaart.

Zie ook:
Kleemansboom herplant door naamgever
Zon helpt pontje overvaren (Otterman)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x